Participativní rozpočet: Předložte nám do 15. března své nápady

7. 3. 2022

zamek3 foto__Tomáš_Adam_copyMěsto hledá nové způsoby, jak zapojit občany do veřejného dění. Formou participativního rozpočtu budou mít velkomeziříčští obyvatelé letos možnost se přímo zasadit o zlepšení veřejného prostoru. Město vyhlašuje sběr nápadů. Návrh s nejvíce hlasy se bude realizovat ještě letos.

 

 

Řeč je o participativním rozpočtu, v rámci kterého zastupitelstvo města alokovalo 300 000 korun. Postup je následovný:

1. Občané zašlou na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. své podněty ve vyplněném formuláři nebo si mohou vyzvednout formulář v papírové podobě v redakci Velkomeziříčska či v turistickém informačním centru a ten následně vyplněný odevzdat na podatelně (všechny uvedené kanceláře se nachází v přízemí radnice).

2. Termín pro sběr návrhů je od 14. února do 15. března.

3. Z nich se vytřídí ty návrhy, které budou v rámci vyčleněných finančních prostředků a majetkoprávních hledisek proveditelné.

4. Tyto nápady pak budou v anketě prostřednictvím aplikace Hlášenírozhlasu.cz a tištěného dubnového Velkomeziříčska zveřejněné a bude obyvatelům umožněné o nich hlasovat v termínu od 1. do 30. dubna.

5. Návrh s nejvíce hlasy zvítězí a bude se nejpozději do konce letošního roku realizovat.

participace-schema01„Chceme umožnit zapojení občanů do rozhodování o rozvoji obce. V našem městě má tato iniciativa svoji „premiéru" a částka 300 000 korun nepostačí na realizaci velkých záměrů, je však dostatečná k vylepšení alespoň části veřejného prostoru například lavičkou, stojanem na kola, novou výsadbou zeleně či květinových ploch a tak dále," vybízí k zaslání podnětů místostarosta města František Smažil. Návrhy posoudí pracovníci investorského oddělení z hlediska realizovatelnosti a následně o nich budou občané hlasovat. „Může jít o instalaci nového herního prvku pro děti nebo například o doplnění chybějící pouliční lampy. Předpokládáme, že se nám tu sejde opravdu pestrá směsice nápadů. Důležité však je, abychom se vešli do limitu 300 tisíc korun a záměr byl vždy uvažován do městského pozemku – pokud půjde o pořízení a umístění hmotného majetku. Těšíme se na Vaše nápady, ze kterých už letos může vzniknout dobrá věc," láká ke spolupráci starosta města Alexandros Kaminaras.

Podrobná pravidla pro předkladatele a formulář naleznete na webu města.

Zuzana Najtová

Nahoru