Zdravé město je mostem mezi radnicí a veřejností

logo zdrave mesto

Velké Meziříčí je již čtrnáctým rokem Zdravým městem. I díky tomu se více otevírá aktivitě svých obyvatel.

 

Podstatou komunitního projektu Zdravé město, jenž funguje pod patronací OSN, je posilovat aktivitu a zájem samotných obyvatel o dění ve městě. A to tak, že dostanou větší prostor k vyjádření svých názorů. „Místní iniciativy a široká veřejnost totiž mají díky znalosti místních poměrů a potřeb velký potenciál pomoci samosprávám při stanovování vhodných konkrétních cílů, neboť samosprávy obcí a měst jsou lidem nejbližší, sehrávají důležitou roli ve výchově, mobilizaci a komunikaci," vysvětluje Josef Švec, koordinátor projektu Zdravé město Velké Meziříčí. Samosprávy jim skrze místní Agendu 21 umožňují podílet se na plánování a rozhodování v obci a snaží se co nejvíce zohlednit jejich požadavky. To nelze bez otevřené politiky. Je nemyslitelné, aby bez ní vznikala dlouhodobá strategie, která bude dostatečně efektivní, koncepční a schopná pružně reagovat na změny aktuálních podmínek.

Ve Velkém Meziříčí se na těchto rozhodovacích procesech podílejí vedle veřejnosti mnohé zdejší organizace, jako jsou Kopretina – centrum pro rodiče s dětmi, Chaloupky, Jupiter club, Dům dětí a mládeže, Junák – svaz skautů a skautek ČR, Liga vozíčkářů, Spolek žen, SK8, základní a mateřské školy, Wellmez – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, Mikroregion Velkomeziříčsko-Bítešsko, MAS Most Vysočiny a další.

V rámci Zdravého města se Velké Meziříčí zapojuje do celostátních kampaní (Dny zdraví, Evropský týden mobility, Den země, Dny bez tabáku aj.). Organizuje diskuze veřejnosti s vedením města o problémech rozvoje města. Každoročně provádí výpočet Ekologické stopy města. Vypisuje grantový program Zdravé město a podporuje neziskové organizace v jejich aktivitách. K financování všech výše uvedených aktivit se hlásí do vypsaných programů a získává na realizaci projektu Zdravé město Velké Meziříčí další externí finanční prostředky.

Na stránkách (http://www.mestovm.cz/cs/o-meste/zdrave-mesto-a-MA21) se dočtete o aktivitách města Velkého Meziříčí zasahujících do oblasti kvality životního prostředí.

Naše město se do projektu Zdravé město zapojilo v roce 2001 a stalo se tak i členem Národní sítě Zdravých měst. Stejně jako všichni další účastníci projektu prošlo vývojovými stádii, jež jsou dána pravidly (http://ma21.cenia.cz/). Zájemci je nejprve splní a poté postupují do jednotlivých kategorií D, C, B a A. V roce 2007 Velké Meziříčí dosáhlo úrovně D, kterou obhájilo v letech 2008 a 2009. V roce 2011 již splnilo požadavky kategorie C, jež loni obhájilo. „V roce 2014 bylo město oceněno bronzovým stupněm Ceny Ministerstva vnitra ČR za kvalitu ve veřejné správě za rok 2013 za aplikaci místní Agendy 21. Toto ocenění jsme získali již v roce 2012," informuje Josef Švec.

Cílem Velkého Meziříčí je nyní postup do kategorie B.

Zpracovala: Martina Strnadová

Nahoru