Město chystá pro občany nový časopis

velkomeziricsko

Lidé ve Velkém Meziříčí budou mít už od jara velmi usnadněný přístup k informacím o svém městě. Zároveň chce radnice v co největší míře zapojit občany do rozhodování, tedy především informace o přáních a preferencích občanů získávat. Umožní to inovovaný webový portál, newsletter, Facebooková stránka a měsíčník, který budou lidé dostávat do schránek.

"Dlouhodobě se věnujeme zlepšování komunikace mezi radnicí a občany a naopak. Celý tenhle proces jsme zahájili už v uplynulých čtyřech letech a nyní se už dostáváme k jeho vrcholu. Náměty a zkušenosti přitom hledáme nejen v okolních městech, ale například i v našich partnerských městech v Česku i v Evropě," popisuje postupnou změnu a otevírání radnice starosta Radovan Necid.

Jakýmsi hlavním informačním kanálem se má v budoucnu stát zpravodajská část městského webu. "Zde lidé informace nejen najdou, ale chceme, aby na ně mohli také reagovat a dát nám zpětnou vazbu. To znamená říci své radnici, zda jim to které opatření nějak pomohlo nebo vylepšilo a zpříjemnilo život ve městě. Také proto jsme už před delším časem spustili webové aplikace, které to umožňují. Tedy elektronickou knihu přání a stížností a online chat se starostou," řekl Necid. Radnice posílí množství informací o dění ve městě a propojí tuto zpravodajskou část s popisovanými aplikacemi.

Pro ty, kdo jsou zvyklí využívat e-mailové newslettery, radnice nabídne i tuto službu. Newsletter dnes může odebírat každý, kdo se o něj na městském webu přihlásí. Dosud jde o stávající aplikaci, ale ukázalo se, že lidé o takový způsob komunikace stojí. "Newsletter opět propojíme s posíleným webem tak, aby obsahoval co největší možné množství rychlých informací," plánuje starosta Necid. Newsletter, tedy emailový souhrn článků z webu, bude odběratelům chodit jedenkrát týdně e-mailem a nahradí tak nejen současné zasílání novinek z městského webu, ale také i původní pdf verzi Velkomeziříčska. Podobně bude posílena i Facebooková stránka města.

Jednou za měsíc lidé do svých poštovních schránek dostanou nový měsíčník. Ten má sloužit těm obyvatelům města, kteří nechtějí získávat informace elektronicky, ale oproti webu a sociálním sítím preferují tištěnou, fyzickou podobu informací. To znamená, že časopis nejen shrne dění za uplynulý měsíc, ale také upozorní obyvatele města na probíhající diskuse či hlasování tak, aby se do nich mohli zapojit i ti, kteří se o nich elektronickou formou nedozvědí, a to znamená, že by je nevyužili. "Dnes vydáváme týdeník Velkomeziříčsko, který si lidé musí kupovat na stáncích. Nahradíme jej měsíčníkem zdarma, pro který připravujeme kvalitní a profesionální obsah s velkým důrazem na interaktivitu," prozradil starosta Necid.

"Obecně klesá zájem lidí o tištěná média. Všechny noviny a časopisy se potýkají s trvale klesajícím počtem prodaných výtisků, protože jejich roli stále více přebírá web a sociální sítě. I my na to musíme reagovat tak, abychom nabízeli informace v té podobě, v jaké je lidé chtějí přijímat," doplnil jednatel městského kulturního centra Jupiter club s.r.o. Milan Dufek.

Nový měsíčník bude řídit redakční rada. "Naším záměrem je, aby v redakční radě měly zastoupení všechny politické kluby městského zastupitelstva. Já mám ovšem takový sen, nebo chcete-li cíl, aby to nebyla rada složená z politiků. Chtěl bych, aby do ní politické kluby delegovaly spíš osobnosti kulturního a vůbec společenského života našeho města. Takto to totiž funguje v evropských městech a jde o velmi osvědčený model," řekl starosta Radovan Necid a dodal: "Mimo jiné to zamezí tomu, aby se z městského periodika stala jakási propagandistická hlásná trouba politiků za městské peníze."

Změnu by lidé měli vidět v první polovině tohoto roku. Městská rada v působnosti valné hromady Jupiter clubu už rozhodla o zastavení vydávání týdeníku Velkomeziříčsko a zároveň tak spustila proces transformace systému informování veřejnosti, který už řadu týdnů diskutuje a plánuje.

Otevírání radnice, které starosta Radovan Necid zahájil před více než čtyřmi lety, spočívá v zpřístupňování rozhodování radnice veřejnosti. Město začalo postupně zveřejňovat více a více informací na webu a web sám doplňovat o užitečné aplikace. "Namátkou připomínám online přenosy ze zastupitelstva, už zmíněné chaty a knihu přání, rozšířenou sekci aktualit a podobně," vyjmenoval starosta. Dále radnice otestovala ankety, například v případě budování parkoviště v Čechových sadech, nebo termínu ohňostroje.

Kombinované informování prostřednictvím webu a tištěného materiálu do poštovních schránek zase město zkoušelo v případě největší uzavírky ve své historii, tedy při loňské opravě Karlova a Sokolovské. "To vše ukázalo, jak se práce, kterou informování veřejnosti věnujeme, vyplatí. Při opravách například nebyly žádné vážnější problémy a podle reakcí svých spoluobčanů vím, že lidé mají raději informací více, než méně. Je to přece logické. I proto se městská rada rozhodla v této věci udělat razantnější změnu, kterou navíc měly politické strany tak či onak ve svých volebních programech," uzavřel místostarosta Josef Komínek.

Vážení čtenáři,

držíte v ruce poslední výtisk týdeníku Velkomeziříčsko, novin, které v této podobě naše město provázely po celou polistopadovou éru (a vzhledem ke své historii zásadně promlouvaly do veřejné diskuse desítky let).

Naše úcta a poděkování patří všem, kdo se na tvorbě našich novin po dobu jejich existence podíleli.

Nejde ovšem o nějaký konec, proto má slova nejsou loučením. Jde o začátek nové etapy vzájemné komunikace mezi městem a jeho obyvateli.

Víte, diskuse o tom, jak v dnešní době zajistit co nejlepší výměnu informací mezi radnicemi a obyvateli měst se vedou v demokratických zemích Evropy hodně intenzivně. Jakmile radnice nevydává (jakoukoliv formou, tištěnou či elektronickou) vlastní informace, lidé se toho moc nedozví. Protože pro "velká" média, noviny a televize jsme zajímaví málem jen v okamžiku, kdy se nám stane nějaké neštěstí.

A naopak, jakmile radnice vydává a mezi občany distribuuje své vlastní informace, hrozí velké nebezpečí, že se ono "radniční" médium stane jen propagačním nástrojem politiků, kteří jsou momentálně u moci.

Obojí je špatně.

Protože se ale ony odborné debaty nejrůznějších měst, neziskovek a podobně opravdu vedou už docela dlouho, našlo se jedno řešení. Není samozřejmě samospasitelné a není to univerzální recept. Jde o to, přiblížit obsah co nejvíce jeho příjemcům, to znamená informace vydávat nejen elektronicky, ale i tištěnou formou, zdarma, tak, aby k nim mohl skutečně každý. Zároveň také co nejvíce umožnit veřejnou debatu - to znamená ptát se obyvatel města na názory, hodnocení a také s těmito odpověďmi zodpovědně nakládat. A navíc se celý proces pokusit svěřit kontrole respektovaných osobností ve městě.

Současná městská rada našla odvahu toto řešení uvést do života ve Velkém Meziříčí. Osobně si odvahy radních cením, protože to mimo jiné znamená, že budeme muset unést ještě více kritických názorů a hodnocení, než se na nás snášelo dosud. Ale to je v pořádku, protože jen kritické názory a připomínky mohou věci posouvat kupředu.

Vážení čtenáři, mimo jiné to však také znamená, že týdeník Velkomeziříčsko už na stáncích a v prodejnách tisku nenajdete. V celém tom rozhodování, které jsem popisoval, bylo tohle asi nejtěžší. Uvědomujeme si, jakou tradici a jaká pozitiva tyto konkrétní noviny měly. Zároveň jsme ale na druhou misku vah museli klást to, zda týdeník Velkomeziříčsko umí a vůbec je technicky a organizačně schopen proměny tak, aby mohl být opět plnohodnotným informačním médiem dneška. A to vůbec nemluvím o penězích - nároky, které Velkomeziříčsko mělo na městský rozpočet, tolik nehrály roli, protože si asi všichni uvědomujeme, že takto malé noviny se zkrátka nejsou schopny na tak malém trhu samy financovat. Všech těch zmiňovaných úvah jsem se účastnil, pozorně je poslouchal a s plnou vážností říkám, že všechny možné alternativy a možnosti prodiskutovány byly.

Výsledek v několika týdnech uvidíte sami. Pokud naše nové způsoby informování budou mít nějaké dětské nedostatky, předem se vám za ně omlouvám. Zároveň vám (vlastně nám) všem přeji, abychom uměli nové nástroje naší vzájemné komunikace využívat k tomu, k čemu jsou určeny: aby naše město bylo příjemnějším a pohodlnějším místem pro nás i naše rodiny.

Radovan Necid,

starosta Velkého Meziříčí

Nahoru