Velké Meziříčí se připravuje na 70. výročí konce války

hrbitov

Konec druhé světové války je pro Velké Meziříčí spojen zejména s tzv. Velkomeziříčskou tragédií, která dramatickým způsobem zasáhla do života obyvatel našeho města. Letošní 70. výročí smutných událostí si proto město připomene hned několika akcemi.

 

"Jakousi předzvěstí výročí byla únorová výstava o osobnosti generála Vojtěcha Borise Luži," vyjmenovává starosta Radovan Necid. Zastavení putovní výstavy ve Velkém Meziříčí organizovala místní Vlastivědná a genealogická společnost, aby zejména připomněla stopy gen. Luži na Vysočině. "Organizátorům patří velké poděkování za mimořádně důstojnou a zdařilou akci," dodal Necid.

Letos radnice vydá knihu Mnoho sirotků a vdov autora Ondřeje Červeného, která velmi podrobně popisuje právě Velkomeziříčskou tragédii. "Jde o mimořádně podrobné dílo, jehož rukopis jsem již měl možnost vidět. Ačkoliv jde o literaturu faktu, čte se v podstatě jedním dechem téměř jako beletrie. Nejen pro nás, obyvatele Velkého Meziříčí, pro které jsou události konce války tak citlivé, ale doslova pro každého je to dílo, které by měl mít ve své knihovně," chválí starosta práci autora i jeho spolupracovníků. Kniha bude k dostání v městském infocentru i v městském e-shopu.

Pátého května se uskuteční dvě besedy s autorem knížky. První v 8.30 pro základní a střední školy a druhá v 15.30 pro Vlastivědnou a genealogickou společnost a veřejnost, obě akce proběhnou v kině.

Samotná pietní vzpomínka, která se tradičně ve Velkém Meziříčí koná, bude 7. května na hřbitově. "Stojíme o reprezentativní zastoupení představitelů českého státu a kraje, ovšem kvůli probíhajícím celoevropským oslavám dnes ještě nevíme, jaké hosty se nám podaří získat," uzavřel starosta.

Nahoru