Petardy může omezit vyhláška, radní zváží i přesunutí půlnočního ohňostroje

ohňostroj 2013

Velkomeziříčská radnice s největší pravděpodobností vydá vyhlášku, která omezí odpalování zábavné pyrotechniky. Zároveň by se příští ohňostroj mohl konat na Nový rok 2016. Vyplynulo to z neformálních plánů městské rady.

„Jsou to diskuse, které teď v rámci vedení města a městské rady vedeme. Po omezení pyrotechniky volají poměrně masivně občané s tím, že prosincové kanonády už přesahují únosné meze. Bohužel, je to tak a říkám to nerad,“ řekl starosta Radovan Necid.

Velkomeziříčská radnice a městská policie dnes hledá inspiraci ve městech, kde podobné protipetardové vyhlášky již nějaký čas fungují. „Nechceme vydávat nějakou vyhlášku pro tu vyhlášku samotnou a ani nechceme, aby se podobná vyhláška zvrhla v nějakou zbytečnou represi. Naším cílem je vrátit stav, kdy je pyrotechnika součástí zábavy a oslav a ne celoprosincovým obtěžováním okolí,“ řekl starosta.

V této souvislosti rada také diskutuje o přesunutí termínu novoročního ohňostroje na podvečer prvního ledna. Tuto diskusi už absolvovala rada v minulosti s tím, že argumenty pro přesun i proti němu nechala projít veřejnou anketou. Ta tehdy dopadla prakticky nerozhodně, s mírnou převahou názoru ponechat ohňostroj na silvestrovské půlnoci. „Nad průběhem silvestrovských oslav se sešla i bezpečnostní skupina, složená ze zástupců složek IZS, strážníků a vedení města. Konstatovali jsme mimo jiné, že silvestrovské oslavy na Náměstí mají trvale klesající návštěvnost a možná i proto nastal čas umožnit sledování ohňostroje i menším dětem o novoročním podvečeru,“ řekl Radovan Necid a dodal: „Pokud bychom o přesunu ohňostroje nakonec opravdu rozhodli, bude to určitě na zkoušku a uvidíme, jak se toto rozhodnutí osvědčí.“

Nahoru