Uzavírku jsme zvládli a město je po loňsku zase lepší

Necid Radek 23091412 – kopiePřežili jsme ve zdraví největší uzavírku v novodobé historii města a dnes máme v dopravě na mnoha místech vylepšenou situaci.

Razantní podpory se loni dostalo kultuře, koncem roku byla dokončena protipovodňové opatření, vyrostla ale i nová sportoviště a opravami prošly malé i větší památky. Tak se dá s pohledu prací ve městě hodnotit rok 2014.

Opravy silnice 602 a největší uzavírka historie

Největší akcí loňského roku, tedy stavbou, která se dotkla asi nás všech obyvatel města či návštěvníků, byla velká oprava Karlova a Sokolovské ulice. Po mnoha letech přistoupil kraj, jako vlastník silnice 602, která ulicemi vede. Město této opravy využilo k tomu, aby zde nechalo opravit chodníky, veřejné osvětlení, autobusové zastávky a další mobiliář. Opravy trvaly celou letní sezónu a znamenaly především obrovská dopravní omezení a objížďky. Proto jsme poprvé v historii spustili i poměrně masivní informační kampaň, jejíž součástí bylo kromě pravidelného informování prostřednictvím médií zejména dva informační materiály, které jsme distribuovali do všech poštovních schránek obyvatel města a místních částí a na veřejná místa. Zároveň jsme spustili speciální sekci na městském webu, kde mohli řidiči najít nejaktuálnější informace. Chci připomenout také úspěšné jednání s krajem a se státem, kdy opět historicky poprvé mezi oběma velkomeziříčskými sjezdy bylo možné dálnici využít jako objížďku. To považuji za náš největší úspěch. Zároveň také nepřestanu být vděčný všem řidičům, kteří k této mimořádné situaci přistoupili opravdu zodpovědně a během oprav se tak nestal žádný závažnější incident.

Máme nový Jupiter club

Druhou velkou akcí roku 2014 byla více než roční rekonstrukce velkého sálu Jupiter clubu a přilehlých prostor. O té rekonstrukci se ve městě mluvilo dlouhé roky a byla tudíž nejen dobře prodiskutovaná, ale v podstatě i solidně předpřipravená. Město získalo mimořádně dobrý úvěr a podmínky financování, aby stomilionový úvěr znamenal umrtvení všech ostatních činností. Sál byl v podstatě postaven znovu a velkou opravou prošly i přilehlé části. Jupiter club slavnostně otvírá 10. ledna velkým koncertem. Snad se bude líbit lidem, já jsem nadšený. V této souvislosti se mimořádně zdařila i digitalizace kina. Velkomeziříčské kino, které skomíralo kvůli nemožnosti promítat nové filmy, bylo opravdu téměř před zánikem. Finančně náročná digitalizace ovšem byla téměř mimo možnosti Jupiter clubu i městské kasy. Nakonec se ale Jupiter clubu podařilo uspět se žádostí o státní dotaci a uspět tak dobře, že kino mohlo projít nejen digitalizací promítací technologie, ale i částečnou opravou. A třetím úspěchem města v souvislosti s Jupiter clubem je pak výhodná směna druhé budovy Jupiter clubu s odborovou organizací KOVO Kablo za jinou městskou budovu. Celý komplex Jupiter clubu je tak od předloňska ve vlastnictví města a může být řádně spravován.

Letní akce a sportoviště pro zábavu

Už potřetí se loni konal festival místní i dovezené tvorby Velkomeziříčské kulturní léto. Z pódia na Náměstí, které je celé léto k dispozici každému organizátorovi společenské či kulturní akce se tak už stala osvědčená tradice. Festival nabídnul kromě řady vystoupení místních kapel a kulturních spolků například také brněnské Poutníky či vojenský promenádní orchestr. Každým rokem Velkomeziříčské kulturní léto trochu vylepšujeme. Loni jsme třeba pořídili lepší inventář pro diváky či kvalitnější organizační servis pro pořadatele.

K festivalu v roce 2014 přibyly i Městské historické slavnosti, pořádané muzeem. Pořadatelská organizace ve spolupráci s radnicí se z této akce pokusí také udělat každoroční záležitost. Obecně si myslím, že v létě se má město bavit. Ani ne tak kvůli svým návštěvníkům, ale především kvůli nám, obyvatelům samotným. Proto každou letní společenskou, kulturní či sportovní akci všemožně podporuji. Na dokreslení mých slov je třeba ještě připomenout loňský první ročník organizovaného Pálení čarodějnic, jehož pořádání se ujali hasiči spolu s Domem dětí, Jupiter clubem, šermířským spolkem a dalšími. Akce se vydařila a bude se tedy opakovat.

Pro sportovní aktivity mimo jiné loni vyrostl nový veřejný sportovní areál na Oslavické ulici, který chceme slavnostně otevřít na jaře, dále nízkolanové centrum u dopravního hřiště, které se rychle získalo velkou popularitu mezi dětmi i jejich rodiči a samozřejmě také krytý skatepark. O jeho zřízení mladí usilovali také dlouho a nakonec pomohla skutečnost, že městu připadl objekt bývalé výdejny plynu na Uhřínovské ulici. Skejťáci založili sdružení, které skatepark provozuje a radnice pomohla s jeho postavením. Podobně pomohla radnice fotbalovému klubu dofinancovat rozšíření fotbalového hřiště U Tržiště se závlahami, na které klub získal dotaci od Fotbalové asociace.

Ulehčujeme dopravě

K velmi viditelným změnám loni patřily razantní zásahy do dopravní situace. Kromě jiných je to testovací provizorní kruhová křižovatka ulic Hornoměstská a Třebíčská. Tu radnice nechala postavit z mobilních prvků a vyznačit pomocí čar na silnici. Stavba je takto provizorní proto, že se zkouší její funkčnost a pokud se osvědčí, vznikne zde trvalejší uspořádání křižovatky. Podle dopravních odborníků i nás řidičů se ukazuje, že křižovatka je jednodušší a jezdí se zde lépe. Z mého pohledu tedy nic nebrání tomu, aby zde trvalá okružní křižovatka vznikla. Dalším vylepšením dopravy je loňské rozšíření parkoviště u nového hřbitova. Stávající parkování katastrofálně selhávalo zejména o větších pohřbech a svátcích a podařilo se najít poměrně jednoduché řešení. Rozšířené parkoviště tak dnes celou situaci vyřešilo.

Další parkoviště přibyly také na Poštovní pod školní jídelnou a na Paloukách a velká zpevněná plocha pomůže s parkováním u koupaliště.

Opravujeme památky

Kromě těchto velkých věcí radnice v roce 2014 myslela i na drobná vylepšení, která zpříjemňují život obyvatel města i zkrášlují a zlepšují jeho vzhled. Protože ve státním dotačním fondu na opravy památek loni zbyly neplánovaně peníze, Velké Meziříčí se o ně rychle přihlásilo s připravovanou opravou kašny na Náměstí. Tak už rok nebyla v provozu kvůli netěsnosti. Kašnu tedy odborná sochařská a restaurátorská firma na podzim odvezl do svého ateliéru, kde její kamenná část projde celkovou opravou. Zároveň na místě stavební firma zpevnila podloží a připravila plochu pro opětovnou instalaci kašny a na jaře tak bude sv. Florián opět zdobit Náměstí.

Nejen pro zlepšení možnosti informovat obyvatele města při povodních byl ve všech ulicích i místních částech v roce 2014 instalován nový městský rozhlas. Na ten radnice získala dotaci právě v rámci protipovodňových výstrah, slouží ale i pro běžný provozní oznámení.

Další fází opravy prošel také starý hřbitov na Moráni, kde postupně vzniká nejen parčík, ale i venkovní expozice ojedinělých litinových a kamenných náhrobků místní výroby. Hřbitov ještě čeká oprava náhrobků významných osobností města.

V průhlednosti zakázek vedeme

Centrum aplikované ekonomie a Institut ekonomických studií FSV UK prošly naše veřejné zakázky od roku 2011 po rok 2013. Všechny je zhodnotily podle toho, jak moc srozumitelná jsou naše zadání a zda mají soutěžící včas a v pořádku veškeré informace apod. A výsledek? Velkomeziříčská radnice je mezi městy do 20.000 obyvatel jedničkou v průhlednosti a čistotě veřejných zakázek. Daleko za sebou jsme nechali i srovnatelná města Vysočiny. Udělalo mi to skutečně radost, protože otevřenost a informovanost jsou mojí osobní prioritou a už řadu let se snažím v této věci podnikat nové a nové kroky a opatření. Už nám chybí jen klikací rozpočet, ale i na ten se brzy dostane.

Přátelství pro města i jejich obyvatele

Pokračovali jsme také v rozvíjení spolupráce s našimi partnerskými městy. Zatímco se zahraničními partnery, tedy švédským Vansbro a chorvatským Tisnem už dlouhodobě přátelsky spolupracuje nejen radnice, ale se spolky a sportovní oddíly, zaměřili jsme se také na hledání přátel přímo v České republice. Od září máme podepsané partnerské smlouvy s Valašským a Českým Meziříčím. Neděláme to samoúčelně. Jen pevná přátelství a partnerství jsou totiž jednou z možností, jak žít plnohodnotný život. A to platí nejen pro města, ale hlavně pro každého jednotlivce. Proto nám všem přeji do roku 2015 jen samé dobré přátele.

Radovan Necid, starosta Velkého Meziříčí

Nahoru