Novoroční projev starosty města Radovana Necida

necid 12 2013 07Vážení spoluobčané, milí sousedé,  rok, který jsme společně právě uzavřeli, byl pro nás všechny, obyvatele Velkého Meziříčí, velmi důležitý.

Důležitý v tom, že jsme si ověřili, že zvládneme běžný provoz a vůbec život ve městě, které je z poloviny uzavřeno pro dopravu. Víte, když jsme se dozvěděli definitivně, že kraj silnici 602 na Karlově a na Sokolovské opraví takto naráz, měl jsem docela velké obavy. Obával jsem se, zda ty dopravní komplikace nebudou tak velké, že naše město paralyzují. A obával jsem se také, aby se v tom zmatku objížděk a změn někomu něco nestalo.

Proto jsem tolik trval na tom, abychom všichni měli co nejvíc informací a také na tom, aby nám stát umožnil město objet po dálnici. Nakonec se ale všechny obtíže zvládly, ulice máme nové a potíže jsme společně trpělivě zvládli. Znovu vám za tu trpělivost a řidičskou kázeň děkuji a za trpělivost také obzvlášť děkuji obyvatelů obou ulic, kteří si se stavbou užili nejvíc.

Nejdůležitější zprávou z celé akce ale je, že si v komplikované situaci umíme navzájem pomoci, být ohleduplní a po sousedsku nápomocní. Nikdy jsem o této naší vzájemné úctě nepochyboval a jsem opravdu ze srdce rád, že tomu tak v našem městě je. Vážím si toho.

Leží mi na srdci ještě jedno poděkování za to, co se v minulém roce stalo. V podzimních volbách jste mému týmu dali nebývalou důvěru a mě osobně dal dokonce hlas téměř každý druhý Velkomeziříčan, který se voleb účastnil. Chci vám znovu za vaši přízeň poděkovat a znovu vás ujistit, že takovou důvěru ani já, ani moji kolegové nebereme na lehkou váhu.

Tolik k tomu, co se v našem městě dělo loni a pojďme se zastavit u toho, co nás čeká. Zahájíme důležitou majetkovou přípravu pro 4. část obchvatu města a veřejnou debatu o tom, jakou má mít podobu naše Náměstí. Musíme ho opravit a chceme začít možná už v roce 2016. Následně nás čeká diskuze, co bychom chtěli v prostoru bývalého areálu Svitu, ale opět tomu musí předcházet majetková příprava. Máme ideální možnost postupně dotvářet stávající centrum, ale upozorňuji, že půjde o proces na nejenom toto volební období, spíš na příští desetiletí. Proto velmi vážně apeluji na každého z nás - už nyní se zamysleme opravdu důkladně a pečlivě, aby ona diskuse mohla proběhnout zodpovědně a seriózně. Moc se na naše diskuse na toto téma těším a těším se také na názory a představy odborníků, které také zapojíme. Na nás Velkomeziříčanech pak bude, abychom vybrali a také udělali to nejlepší a nejužitečnější.

Chci se s vámi také ještě více setkávat a scházet. Moc se mi to osvědčilo. Každý nápad, každá připomínka i každá kritika mi pomáhají hledat lepší a lepší řešení pro naše město. Proto k těm našim každoměsíčním veřejným diskusím a internetovým chatům určitě ještě přidám nějaké menší setkávání u kávy - pro ty, koho nebaví počítač, nechce mluvit na veřejné debatě a ostýchá se přijít na radnici. Osvědčilo se mi to ve volení kampani, ale tenhle typ našich schůzek musím ještě promyslet.

K tomu mám ještě jednu věc - informování a informovanost a otevřenou radnici chci letos posunout ještě o kus dál. Asi už víte, že jsme mezi městy do 20.000 obyvatel vyhráli v odborné soutěži o nejprůhlednější zadávání veřejných zakázek. To je samozřejmě skvělá správa a velké ocenění, ale ještě nám něco chybí. Chybí nám přehledný online rozpočet, takzvaný klikací, o který se už delší dobu snažím. Letos už to vyjde, protože jsme na jeho zavedení dostali dotaci. A přidáme k tomu ještě razantnější a rozsáhlejší informování občanů v elektronické i tištěné podobě. Až budou tyto práce hotové, budu mít konečně pocit, že v otázce otevřené radnice jsme už dosáhli téměř cíle.

Vážení spoluobčané, milí sousedé, věnoval jsem se na předchozích řádcích výhradně našemu městu, protože jeho rozvoj je pro nás všechny důležitý. Nemyslím si totiž, že naši životní spokojenost až tolik ovlivňuje to, kdo je aktuálně prezidentem, či co si o nás myslí nějaký úředník v Bruselu. Naše životní štěstí naopak ovlivňuje to, jak se cítíme ve své rodině, ve svém domě, ve své ulici a ve svém městě. Mějme to, prosím, na paměti, starejme se o své bezprostřední okolí, buďme aktivními občany a dobrými sousedy. Vzájemně se nám to vyplatí.

Milí spoluobčané, přeji vám z celého srdce co nejlepší rok 2015. Přeji vám rodinnou pohodu a pracovní úspěchy, přeji vám osobní radost a hlavně pevné zdraví.

Radovan Necid, starosta.

Nahoru