Zastupitelé schválili úsporný rozpočet, město střádá na velké opravy

zast

Rozpočet Velkého Meziříčí na rok 2015 je úsporný a přebytkový. Radnice šetří peníze na strategické projekty, které ji čekají v budoucnu. Po jednání zastupitelstva, které rozpočet schválilo, to řekl starosta Radovan Necid.

"Plánované příjmy radniční kasy na příští rok jsou ve výši 184,5 milionu korun a výdaje zastupitelstvo schválilo ve výši 168,8 milionu korun," popsal rámec rozpočtu starosta. Rozdíl, tedy 15,7 milionů je zařazen do rozpočtu jako tzv. třída financování a bude použit na splácení úvěrů.

Rozpočet je sestavený tak, že myslí na běžný chod města. "Kromě obligátních drobných oprav komunikací, zimní a letní údržby, veřejného osvětlení a vyvážení odpadů samozřejmě také na provoz škol a školek, kulturních zařízení a sportovišť a tak podobně," řekl starosta. V rozpočtu našly své místo také tradiční společenské akce či příspěvky sportovním, sociálním a charitativním organizacím.

Investice radnice zpravidla řeší z přebytku, jeho výše je jasná v časných jarních měsících. "Jsou to například došlé dotace z minulého roku, kapitálové příjmy, nerealizované akce a další zdroje," prohlásil starosta s tím, že tyto přebytky se ve velkém Meziříčí pohybují v řádu desítek milionů korun. "Zastupitelstvo pak rozhodne, zda a jak se peníze využijí," uzavřel Radovan Necid.

Nahoru