Velké Meziříčí připravuje velké investice, nechystá tedy utrácení

Josef Kašpar (2)

Výdajová stránka velkomeziříčského městského rozpočtu na příští rok bude hodně podobná tomu letošnímu. Řekl to starosta Radovan Necid s tím, že město nijak neomezí provozní a jiné výdaje, nechystá se je ale ani navyšovat.

"Vyplynulo to s debaty s kolegy zastupiteli, kterou jsme nad přípravou rozpočtu vedli," popsal situaci starosta. Město se totiž připravuje na větší investice, například opravu Náměstí, vyřešení lokality v areálu bývalého Svitu a třeba majetkovou přípravu budoucího obchvatu. Proto i příspěvkovým organizacím doporučilo, aby své provozní požadavky oproti letošku nenavyšovaly. "Příjemcům peněz z městské kasy, tedy například příspěvkovým organizacím, zájmovým a sportovním spolkům, jsme několik let po sobě vycházeli maximálně vstříc a příspěvek byl každý rok o jednotky procent vyšší oproti roku přecházejícímu. Na rok 2015 jsme ale k navýšení nepřistoupili, už proto, že například budovy škol a školek jsou po několikaletých opravách v dobrém stavu, kulturní zařízení bude zbrusu nové a podobně," řekl starosta Necid.

Rozpočet proto nepočítá s nižšími výdaji, zároveň ale ani nijak výdaje neporostou. "Pomalu se připravujeme na budoucí investice, a proto jsou zastupitelé k výdajům obezřetnější a celkově ekonomicky prozíravější. Je to stejné jako v rodině. Když plánujeme opravu koupelny, neutrácíme zbytečně za něco jiného," doplnil Radovan Necid.

Nahoru