Stavebnice Merkur mají dětem přiblížit techniku

IMG 7870

Stavebnice Merkur za téměř sto třicet tisíc korun putovaly začátkem září do velkomeziříčských základních škol. Budou sloužit žákům druhého stupně k výuce, rozvíjet jejich manuální zručnost a technickou tvořivost.

 

Iniciátorkou akce Merkury do škol je krajská radní pro oblast školství Jana Fialová. Kraj Vysočina ve spolupráci s firmou Bosch nabídl letos již podruhé základním školám v kraji možnost zapojit se. Výzvu přijaly tentokrát všechny tři základní školy ve Velkém Meziříčí – Sokolovská, Oslavická, Školní – i dvě z místních částí v Mostištích a Lhotkách. „Město přispělo na nákup stavebnic prostřednictvím daru z bioplynky 60 tisíc korun, sponzoři nás podpořili 40 tisíci korunami, zbytek 26.500 Kč doplnily školy z vlastních peněz," uvedl starosta Radovan Necid. Sponzory se staly firmy Lisovna plastů, Prysmian Group (Draka kabely) a Building centrum – HSV. I jejich zástupci pravidelně zasedají s vedením města a základních škol u kulatého stolu a hledají způsob, jak podpořit zájem dětí o technické obory, neboť odborníků a řemeslníků v této oblasti je nedostatek. „Cílem všeho je učit a vychovávat naše žáky základních škol, aby se zdokonalovali v technických zdatnostech, a vysvětlovat jim, že není nutné mít jenom gymnázium," podotkl starosta. Děti proto chodí do zdejších firem třeba i na exkurze. Krajská radní Jana Fialová tuto společnou snahu ocenila stejně jako to, že všechny zdejší základní školy se zapojily i do akce Merkury do škol. „S Merkurem se dá dělat hodně věcí a doufám, že nám to pomůže nejen děti ale i rodiče motivovat, aby začali trochu jinak uvažovat o technickém vzdělávání," řekla Jana Fialová.

I ředitelé základních škol věří, že akce má smysl. „Vyučujeme ještě technické práce, takže v nich stavebnice určitě využijeme, i na prvním stupni. Děti to baví, cvičí motoriku, proto jsme se rozhodli do toho investovat víc. Chceme děti zabavit a činností je přivést i k technickým oborům," sdělil Petr Hladík, ředitel ZŠ Sokolovská, která se „plácla přes kapsu" nejvíc. Ale i ředitelka ZŠ Oslavická věří v dobrou zkušenost s touto formou rozvoje žáků. „Děti potřebují nejen technickou gramotnost, ale i manuální zručnost," míní Dagmar Suchá a dodává, že spousta dětí dnes nemá ani celkovou koordinaci těla, takže práce se stavebnicí by jim mohla pomoci nejen k technické vzdělanosti, ale i k té koordinaci.

Kraj Vysočina hodlá v tomto stylu motivace dětí pokračovat. Radní Jana Fialová poodhalila další plány v oblasti školství. „Připravujeme opět s firmou Bosch druhé pokračování akce – stavebnice na první stupeň. Nebude to tedy tentokrát Merkur, ale plastová stavebnice, která by se do vyučování zařadila ne v rámci pracovní výuky, ale třeba do prvního čtení a psaní. Děti by si z ní skládaly třeba písmenka apod., takže by se hravou formou manuálně zdokonalovaly už od první třídy," prozradila radní a dodala, že provázet děti na této cestě by mohla tradiční česká postavička Mišpulína ze Čtyřlístku.

Martina Strnadová

IMG 7866IMG 7860IMG 7861

Nahoru