Do rozvoje města šlo za poslední dva roky téměř tři čtvrtě miliardy korun

kominekZe získaných dotací a vlastního rozpočtu města bylo v letech 2013-2014 do rozvoje Velkého Meziříčí investováno nejvíce v celé jeho historii.

Město má rekonstruovanou čistírnu odpadních vod a místní část Mostiště novou kanalizaci z projektu ochrany vod povodí řeky Dyje II za 240 mil. korun. Povodí Moravy ve spolupráci s městem dokončuje ochranu před velkou vodou za téměř 184 mil. korun. Do konce roku kulturní zařízení Jupiter clubu dostane zbrusu nový víceúčelový sál za téměř 100 mil. korun. Poslední zmíněnou tuto akci město platí plně ze svých zdrojů.

Do oprav chodníků, komunikací a veřejného osvětlení bylo investováno 27,5 mil. korun (Nádražní, Hornoměstská, Skřivanova, Sokolovská a mnoho dalších). Investovalo se i do dopravy, například okružní křižovatka na Oslavické ulici stála 2,362 mil. korun a parkoviště u hřbitova 2,5 mil. korun. Opraveny byly kanalizace a vodovody za zhruba 37 mil. korun, přičemž největší akce byla u Světlé za téměř 10 milionů.

Výstavba sběrného dvora stála přes 5 mil. korun, do dotěsnění skládky komunálního odpadu šlo 4,9 mil. korun. V letošním roce bude mít město a obce náležející do správního obvodu ORP Velké Meziříčí nový povodňový plán a s ním i nový rozhlasový systém, to vše za bezmála 11 mil. korun. Rozbíhá se také projekt na regeneraci městské zeleně za 2,830 mil. korun.

Investice do školství představovaly v těchto letech náklady pro město ve výši 11,2 mil. korun. Byly to například výměna oken ZŠ Komenského, oprava střechy ZŠ Sokolovská, zadláždění vstupního atria ZŠ Oslavická, odpady  a elektroinstalace ZŠ Lhotky, rekonstrukce výdejny jídel a družina Mostiště. Do zateplení budov škol šlo zhruba 21 milionů (dokončeny jsou MŠ Čechova a MŠ Sokolovská, probíhají ŠJ Poštovní a ZŠ Sokolovská).

Město investovalo do oprav sportovišť. Byla vybudována nová infrastruktura v částce 11,5 milionu korun. Největší akcí je právě realizované víceúčelové hřiště u základní školy Oslavická, dále oprava technologie zimního stadionu, rozšíření okruhu dopravního hřiště a úprava budovy výdejny technických plynů na skatepark.

Další získané dotace z Evropské unie, z Kraje Vysočina a z jednotlivých ministerstev v celkové hodnotě blížící se 8 mil. korun byly využity například na rozšíření metropolitní sítě a městského kamerového systému, na vzdělávání zaměstnanců úřadu a na další menší projekty, které zlepšily život ve městě.

V tomto stručném výčtu investic za léta 2013-2014 samozřejmě nejsou zahrnuty úplně všechny akce, které město realizovalo.

Tyto prostředky na rozvoj města byly investovány díky vstřícnému postoji vedení města, členů rady a samozřejmě členů zastupitelstva města.

Josef Komínek, místostarosta města

image2image3image4

Nahoru