Kašna na Náměstí bude opravena dříve, než se čekalo

kašnaKamenná kašna na velkomeziříčském Náměstí se dočká kompletního restaurování. Dřívější termín opravy umožní dotace, kterou radnice na opravu získala.

"Kašna je už přes rok mimo provoz, protože jednoduše řečeno teče. Vzhledem k tomu, že v ní musí podle předpisů být pitná voda, byl kvůli této závadě její provoz nemožný. Teď se však oprava, ve kterou jsme skoro v dohledné době nedoufali, stává realitou," řekl starosta Radovan Necid.

Radnice totiž na opravu kašny dostala od ministerstva kultury dotaci. "Peníze, které jsou předurčeny pro majitele památek ve Velkém Meziříčí letos nebyly úplně vyčerpány a když jsme se to dozvěděli, rychle jsme o ně požádali. O opravě kašny totiž sníme už dva roky," řekl Necid.

Sochař MgA. Jiří Marek kašnu na začátku příštího týdne rozebere a odveze do svého ateliéru ke kamenickému restaurování. Zároveň na místě opraví podloží a poté sochař celou kašnu opět umístí na původní místo. "Nejenže památka, která je pro naše Náměstí charakteristická bude opět sloužit svému účelu, ale bude i kompletně restaurována. Jen dnes neumíme říci, kdy přesně se na Náměstí vrátí. O tom, jak vážný restaurátorský zásah bude třeba, rozhodne pan Marek až poté, co kameny očistí a důkladně prohlédne. Pokud vše stihne do listopadu, může se kašna na Náměstí objevit ještě letos. Pokud se ale restaurování protáhne, budeme muset počkat do jara - je logické, že se práce kvůli mrazům přes zimní měsíce prostě dělat nedají, " vysvětlil starosta.

Na Náměstí začátkem příštího týdne začnou ještě práce na nových rozvodech elektřiny pro nový Jupiter club. Město využilo toho, že součástí rekonstrukce je i umístění nového trafa za Domem dětí a mládeže a přes Náměstí povede od trafostanice k Jupiter clubu nový kabel. Na něj radnice zároveň připojí městské budovy Spořitelny, DDM a školu v Kostelní ulici, zároveň se natáhne nový kabel veřejného osvětlení. "Především to znamená provozovat vlastní trafostanici za velkoodběrové sazby elektřiny a pro městské budovy tudíž významnou úsporu," řekl starosta Radovan Necid. Výkop povede zčásti chodníkem a zčásti komunikací, přičemž na Náměstí nebude nijak omezená doprava, pouze parkování. "Omlouvám se předem za mírné nepříjemnosti, dodavatelská firma by ale měla pokládku kabelu dokončit do konce září," uvedl starosta Necid.

Nahoru