Prostranství před školou na Sokolovské dostane novou podobu

sokolovskáDěti ze základní školy na Sokolovské ulici budou mít od konce října před školou nový parčík.

Vstup do školy tak po několika desítkách let dostane zbrusu novou tvář. Škola zároveň projde kompletním zateplením a obnovou fasády.

Prostranství před školou, resp. jeho celková proměna, je součástí dlouhodobého projektu regenerace zelených ploch ve městě a zateplení školy. O proměně zeleně už dvakrát diskutovali odborníci i veřejnost na veřejných setkáních k tomuto záměru. Vyroste zde nejen nová zeleň, ale i zpevněné plochy. "Ve výsledku má být prostranství nejen hezčí, ale i svým způsobem bezpečnější - má více oddělovat průčelí školy od Sokolovské ulice, která je hlavním průtahem městem," vysvětlil starosta Radovan Necid s tím, že práce musí probíhat na podzim kvůli jejich koordinaci. Setkaly se tam tři akce s probíhající celkovou opravou Sokolovské ulice.

"Pro první školní den bude ještě otevřen hlavní vchod ze Sokolovské ulice, v dalších dnech až do odvolání budou žáci používat zadní vchod, tedy dvorem z Bezděkova. Zároveň jsme dohodli s policií zvýšený dohled v dopravě právě na Bezděkově, který dnes slouží jako objížďka pro uzavřenou Sokolovskou ulici," popsal ředitel školy Petr Hladík.

Vlastní odstranění zeleně před objektem školy proběhne v termínu od 5. do 9. září. Regenerace zeleně je ze tří čtvrtin spolufinancovaná z prostředků Operačního programu životního prostředí a celkové náklady činí čtvrt milionu. Úprava prostranství před školou je spojená s pokládkou nových dlažeb, investorem je město. Projekt stanovil částku necelých 700 tisíc Kč. Realizace úspor energií v objektu ZŠ Sokolovská je také spolufinancována z OPŽP, náklady po výběrovém řízení činí 9,3 milionů a dotace je zhruba 55 procent. Jedná se o zateplení všech budov základky včetně částečných výměn oken a parapetů, zřízení okapového chodníku a zateplení střechy včetně nové střešní fólie. Tyto práce budou probíhat celý říjen.

Po položení dlažby a instalaci mobiliáře a zateplení čelní budovy školy se v měsíci listopadu vrátí sadovníci k dokončení sadovnických úprav.

Nahoru