Evropské dotace: Školky dostaly nová okna i fasády, vyrostl zbrusu nový sběrný dvůr

P5060002

Dvě velkomeziříčské mateřské školy mají nová okna a dveře a zateplené střechy a fasády. Umožnilo to úspěšné získání evropských peněz z Operačního programu Životní prostředí. Dotace ze stejného zdroje pomohla ve Velkém Meziříčí vybudovat nový sběrný dvůr.

"Získali jsme více než osm milionů korun. Za ty mají naše dvě školky vyměněná okna a celkové zateplení budov. Očekáváme, že to povede k úsporám za vytápění," přiblížil starosta Radovan Necid.

"Celkové náklady na MŠ Čechova činí 4,4 milionu korun, výše dotace je 2,9 milionu korun. V případě MŠ Sokolovská jsou celkové náklady ve výši 4,6 milionu korun a dotace 2,83 milionu korun," vypočítala Zuzana Villertová z velkomeziříčské radnice, která má na starosti regionální rozvoj a dotační peníze.

Od února je ve městě také v provozu nový sběrný dvůr. Lidé jej najdou v novém areálu Technických služeb na Karlově a jeho vybudování přišlo na 3,6 milionu korun. Dvě třetiny těchto peněz přitom zaplatila právě evropská dotace.

Sběrný dvůr nabízí možnost odevzdání odpadů tříděných (plast, papír, sklo bílé a barevné, železo), tak odpadů velkoobjemových a stavebních odpadů, dále místo pro biologicky rozložitelný odpad. Ve sběrném dvoře je i místo pro zpětný odběr elektrospotřebičů a místo pro odběr nebezpečných odpadů jako jsou obaly od barev, prošlé barvy, laky, chemikálie, léky, olejové filtry, baterie a akumulátory, které jsou umístěny v samostatném krytém objektu.

"Sběrný dvůr slouží pro obyvatele města a okolních obcí, kapacita sběrného dvora je projektovaná do 1290 tun odpadů za rok," popsala Villertová.

"V získání dotace z tohoto programu jsme byli minulý a letošní rok mimořádně úspěšní, tato výše dotace není úplně běžným standardem. Uspořili jsme tak poměrně značné peníze městské kase," pochvaluje si starosta Necid s tím, že další peníze se městu podařilo získat také na podobné zateplení školek na Sportovní a Nad Plovárnou, 1. základní školu Sokolovská a budovy školní jídelny na ulici Poštovní. "Poslední dvě zmíněné akce budou probíhat ještě letos a školky zateplíme v příštím roce během prázdnin," doplnil Necid.

logo eu 

Nahoru