Kruháč na Hornoměstské oceňují řidiči osobáků, nezvládají jej jen nezkušení šoféři kamionů

kruháč hm

Kruhová křižovatka ulic Třebíčská a Hornoměstská ve Velkém Meziříčí má za sebou bezmála dvoutýdenní provoz, který ukázal, že řidiči osobních aut ji oceňují, naopak přináší některé problémy kamionům.

Řekl to starosta Radovan Necid s tím, že parametry křižovatky se právě kvůli větším autům mírně změní.  


"Na nový kruhový objezd mám z velké většiny kladné ohlasy od obyvatel. Na druhou stranu se ale nejméně jednou denně najde řidič náklaďáku, který nezvládne do křižovatky najet tak, aby ji takzvaně vybral a obrubníky poškodí. To je ale nutná daň za to, že křižovatka je opravdu testovací a od počátku jsme chtěli, abychom ji na tomto frekventovaném místě nejprve vyzkoušeli, než rozhodneme o její trvalé instalaci," prohlásil starosta Necid.

Řidič kamionu, který si do křižovatky takzvaně nadjede, jí bez potíží dokáže projet jakýmkoliv směrem. Radnice ale eviduje ale případy, kdy nezkušení řidiči takový manévr nezvládnou. "Také proto bude středový ostrůvek zmenšený tak, abychom to méně šikovným šoférům usnadnili," popisuje první úpravy starosta s tím, že zároveň na silnici přibude šrafování, které jednak křižovatku zvýrazní a také řidiče náklaďáků lépe navede. "Je to součást testování a uvidíme, jak se s kruhovým objezdem vypořádají řidiči kamionů po jeho úpravách. Několikrát jsem křižovatku docela dlouho sledoval a mám vypozorováno, že hlavně cizí kamiony ji vykrouží bravurně, asi kvůli tomu, že se s takovými situacemi řidiči venku běžně setkávají," doplnil Radovan Necid.

Asi nejhorší situace na novém kruhovém objezdu nastala, když se jej pokoušel projet nadměrný náklad. Ten pravděpodobně porušil předepsaný postup, kdy součástí stanovené trasy je nejen povolení krajského úřadu, ale také fyzická kontrola před vyjetím. "Jednoduše řečeno - na této křižovatce neměl nadměrný náklad co dělat a proto ji samozřejmě poničil. Je ale možné, že trasu povolovalo přímo ministerstvo dopravy, které o novém kruhovém objezdu z nějakého mě neznámého důvodu nevědělo. To teď zjišťujeme, abychom případně mohli informace příslušným úřadům doplnit," dodal starosta Necid.

Další aktuální změnou v dopravě ve městě jsou nové jednosměrky na ulicích Krškova a Kolmá. Tyto ulice totiž slouží jako objízdná trasa uzavírky na Sokolovské. "Na základě podnětů od obyvatel, řidičů a požadavku obou policií náš dopravní úřad rozhodl, že jako objízdné trasy budou tyto ulice jednosměrné. Byla zde potíž s vyhýbáním protijedoucích aut," vysvětlil Radovan Necid.  Podle něj jde i zde o zkušenosti, které se ukazují až s provozem. "Je logické, že v dopravě, která je živá a stále se mění, nelze předem odhadnout všechny důsledky. I proto na nové podněty a připomínky řidičů reagujeme pružně a snažíme se lidem a řidičům život co nejvíce usnadňovat," uzavřel Necid.

Nahoru