Starostové věří, že poslanci jim s kamiony pomohou

100 4608

Novela zákona, která umožní obcím a městům zakázat tranzit nákladní dopravy přes jejich území, má významnou šanci projít českým parlamentem. Dozvěděl se to velkomeziříčský starosta Radovan Necid, který spolu se starosty obcí na silnici 602 tuto novelu inicioval.

 

„Jde o návrh poslanců ODS, kteří přistoupili na naše argumenty a chtějí obcím na objízdných trasách dálnic pomoci. Je to jednoduché a levné opatření pro všechny," popisuje starosta Necid. Novela by umožnila obcím vjezd tranzitní dopravy na své území zakázat i v případě, že jde o krajské silnice.

Proti tomu však stojí snahy provozovatele mýtného systému, který jako řešení prosazuje rozšíření mýta i mimo dálnice. „Mýto na silnicích nižších tříd, stejně jako mýto pro osobní auta jsou skutečným zločinem. Sám provozovatel mýtného systému i ministerstvo dopravy ve svých materiálech uvádějí, že mýto nemá regulační funkci. Prakticky tím tedy přiznali, že jim jde jen a jen o naše peníze, nikoliv o naši bezpečnost," řekl starosta Necid.

Obce na silnici 602, která vede souběžně s dálnicí D1 a po které kamiony mýtné brány objíždějí, loni zadaly a zpracovaly velký průzkum frekvence dopravy. Mimo jiné z něj vyplynulo, že se například ve Velkém Meziříčí počet projíždějících aut za poslední tři roky zvýšil o dvě stovky procent. „Zvýšení počtu projíždějících aut v našem městě naprosto přesně kopíruje dvojnásobné zdražení mýta. Kdo chce ještě další argumenty? Vždyť je to naprosto jasné," uvedl Radovan Necid.

Poslanci ODS proto na základě apelu starostů předložili do sněmovny novelu zákona, která jednak obcím umožní tranzit kamionů zakázat dopravní značkou a navíc definitivně ukončí snahy rozšířit mýto i na osobní auta. Novela má podle sněmovních pozorovatelů velkou šanci na přijetí, bude ale čelit rozsáhlému útoku ze strany provozovatele systému, který má opačný zájem.

„Parlamentní proces budeme pečlivě sledovat a věříme, že novela získá podporu všech poslanců z našeho kraje bez ohledu na politickou příslušnost. Jde totiž o zdravý rozum, nikoliv o politiku," uzavřel Radovan Necid.

Nahoru