Meziříčí se v Chorvatsku představí sborovým zpěvem

zuš v chor kopieV partnerském chorvatském Tisnu se v červnu představí dva pěvecké soubory z Velkého Meziříčí.

Chorvatská strana má také zájem o nabídku mimosezónních pobytů pro obyvatele Meziříčí. Vyplynulo to z květnové návštěvy velkomeziříčských radních v Tisnu.

Do Tisna radní jeli na třídenní soukromou cestu, kterou si sami hradili. „Pojali jsme to jako odpočinkový pobyt, ale zároveň jsme naší přítomnosti v Chorvatsku využili pro setkání s našimi partnery na tisenské radnici. Už proto, že končí volební období a chtěli jsme jaksi zrekapitulovat úspěšné partnerství našich měst,“ vysvětlil starosta Radovan Necid.

Obě strany se dohodly na výjezdu dvou meziříčských pěveckých souborů do Tisna. „Chorvatská strana členům souboru zorganizuje koncerty. Velké Meziříčí finančně pomůže s dopravou a stravu a ubytování si členové souborů uhradí sami,“ popsal akci Radovan Necid.

Partnerská města také projednala možnost mimosezónních pobytů pro obyvatele Meziříčí v Chorvatsku. „Jde o věc, kterou je třeba ještě dále promyslet a propracovat. Nicméně záměr je takový, že by meziříčské spolky a obyvatelé dostaly nabídku výhodných pobytů a zprostředkování kontaktů v Tisnu s tím, že by organizace pak byla na nich. Znovu ale říkám, že jde o věc ve fázi záměru a je ještě třeba ji dále projednat,“ řekl starosta.

Partnerství s chorvatským Tisnem je hodnocené jako úspěšné a živé. Dnes už úspěšně spolupracují nejen samosprávy, ale i například dobrovolní hasiči a další kulturní spolky. „Výměna zkušeností s balkánskou a každou zemí je pro všechny velmi poučná,“ uzavřel Necid

Nahoru