Žákyně ZŠ Oslavická je úspěšná v němčině

IMG 6275

Žákyně Základní školy Oslavická ve Velkém Meziříčí Sarah Jamshidigholdori uspěla v celostátním kole německé olympiády v Praze, když předtím vyhrála v okresním a krajském. K jejímu úspěchu jí poblahopřáli za město i starosta Radovan Necid a místostarosta Josef Komínek.

Ústřední kolo soutěže v německém jazyce, jejímž garantem je Národní institut dětí a mládeže MŠMT, proběhlo v pondělí 7. dubna v Goethe-Institutu v Praze. Sarah Jamshidigholdori se v něm umístila osmá mezi žáky 8. a 9. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. A to v kategorii II. C, jež je určena těm, kteří měli či mají trvalou možnost souvisle komunikovat v němčině mimo samotnou jazykovou výuku. Sarah tam patří, neboť se narodila v německém Düsseldorfu, kde chodila nejprve do školky a pak i do první a druhé třídy základní školy. Ale z německé rodiny není, její maminka je Češka a tatínek Íránec. „Německy jsem se nejlíp naučila ve školce,“ vysvětlila Sarah a dodala, že doma s mámou mluvila česky a s tátou zase jen íránsky.

Nyní bydlí v Hrbově a chodí do osmičky na Oslavickou, kde ji baví nejvíc právě cizí jazyky a výtvarná výchova. „Chtěli bychom za rok Sáře pomoci i při volbě povolání. Viděli bychom ji třeba na německém gymnáziu,“ podotkla ředitelka ZŠ Oslavická Dagmar Suchá.

Text a foto: Martina Strnadová

 

nemecka olympiada starosta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahoru