Na Náměstí se denně vystřídají stovky aut

dsc08021Bezmála 1000 aut denně projede Náměstím ve Velkém Meziříčí.

Vyplývá to ze statistiky funkčnosti parkovacích míst s omezenou dobou stání, kterou za loňský rok zpracovala městská policie.

Na Náměstí a v přilehlých ulicích je celkem 242 parkovacích míst. Rovná stovka z nich je označená jako parkování s maximální dobou stání dvě hodiny. Na ostatních místech se smí parkovat neomezeně s tím, že za vjezd do centra řidič zaplatí 10 korun.

Z loňské statistiky vyplývá, že desetikorunový vjezd zaplatí průměrně 916 řidičů denně. "To znamená, že časově omezené parkování funguje a lidé a auta se zde prostřídají. I když se na Náměstí dá někdy zaparkovat jen za cenu několikerého obkroužení, na druhou stranu jde o živý a frekventovaný prostor a to je dobře," řekl starosta Radovan Necid.

Za šest let, kdy tento systém ve městě funguje, prodalo místní Informační centrum a prodejny v centru zhruba 12.000 kotoučů - parkovacích hodin. Strážníci se prý v tomto smyslu u řidičů setkávají spíše s přestupky z nedbalosti, než s úmyslným obcházením. "Závady v režimu kotoučového stání, jsou strážníky řešeny jako přestupek v dopravě dle závažnosti domluvou nebo uložením pokuty v blokovém řízení. Jedná se převážně o opomenutí umístit kotouč viditelně, i když řidič kotouč ve vozidle má, nebo opomenutí nastavit dobu začátku stání, přičemž povolená doba stání je řidičem převážně dodržena, u cizích návštěvníků města se jedná o neznalost významu příslušné dopravní značky," shrnul vedoucí strážník Petr Dvořák.

Nahoru