Necid: stát jednou rukou obcím přidal, druhou jim zase šátrá v kapsách

6540

Novela zákona o DPH, která začala letos platit v souvislosti s novým občanským zákoníkem, znamená zdražení stavebních pozemků ve městech a obcích o desítky procent, anebo naopak vysávání peněz z napjatých obecních rozpočtů. Ministerstvo financí opět trestá ty, co chtějí stavět vlastní bydlení. Řekl to velkomeziříčský starosta Radovan Necid.

Každý nově zasíťovaný pozemek je při prodeji podle novely zatížen jednadvaceti procenty DPH. To znamená, že zejména stavebníci budou muset zaplatit za stavební parcelu ve městě o 21 procent více. „Druhou možností je cenu za pozemek nezvyšovat a zaplatit to jaksi z městské kasy. To ale znamená další zátěž na rozpočet," řekl starosta.

Ve Velkém Meziříčí je dnes zavedená praxe, kdy město pro budoucí rodinné domy pozemky zasíťuje a náklady pak rozpočítá na jednotlivé čtvereční metry. Pozemky pak prodává bez zisku, pouze za cenu, která se rovná nákladům a někdy i se ztrátou – kvůli podpoře individuální výstavby.

„Městská rada se teď prekérní situací, do které nás opět stát uvrhnul, zabývala. Shodli jsme se na navýšení cen parcel ve městě s tím, že jsme v případě nově prodávaných pozemků DPH rozložili mezi město a kupujícího," popsal řešení starosta s tím, že novelu považuje za nesmyslnou a poškozující občany i města. „Jestliže se ministerstvo financí chlubilo, jak obcím a malým městům pomohlo novým rozpočtovým určením daní, tento zvýšený příjem jim druhou rukou tahá z kapes přes nové DPH. Je to opravdová rána pod pás," prohlásil Necid.

Nutnosti odvádět DPH nepodléhají pozemky, které jsou zasíťované více než pět let, anebo které nejsou stavebními parcelami. „Důkazní břemeno je ale na obcích a po zkušenostech s metodami ministerstva financí to bude nesmírně komplikovaný proces. Dnes je u nás ve městě 22 firem, které spravují nejrůznější sítě. To znamená, že budeme muset rozeslat dvaadvacet dotazů na stáří těchto sítí. Celý tento proces, včetně příslušné administrativy, jsme dnes spočítali na sedm tisíc korun v člověkohodinách a materiálu na jeden případ. Jestliže tedy půjde o malé pozemky do třiceti tisíc korun, vůbec se nevyplatí zjišťovat, jak na tom jsme a DPH v tomto případě preventivně odvedeme. Každý, kdo měl co do činění s ministerstvem financí totiž chápe, jak obtížná je debata o takzvané daňové povinnosti," přiblížil problém starosta a dodal: „Snadno se také může stát, že větší a dražší pozemky, zatížené novou daní, budou obtížně prodejné přinejmenším po dobu, než sítě o pět let zestárnou a povinnost odvést DPH tak pomine. Připadá mi to tak, že stát se po honbě za jakýmkoliv ziskem opravdu nezastaví před ničím."

Orientační ceník pozemků (v Kč/m2)

Hliniště I. etapa 830

Hliniště II. etapa 950

Hliniště příkupy 220

Příkupy centrum města 750

Ostatní příkupy ve městě 490

Příkupy místní části 120

Zasíťované pozemky v průmyslové zóně 490

Komunikace (zpevněné i nezpevněné) ve městě i místních částech 85

Zahrady ve městě (příkupy u domů) 100

Zahrady mimo město (i pozemky ke zřízení zahrady) 50

Pronájmy zahrad i nezřízených (Kč/m2/rok) 5

Nahoru