Tiskové prohlášení starosty města ke spornému textu "Zmanipulovaná anketa rozhodla o termínu ohňostroje"

necid

1. Na zpravodajském webu novinyvm.cz je článek "Zmanipulovaná anketa rozhodla o termínu ohňostroje" autora Miloše Koláře. Tento text obsahuje z mého pohledu nepravdivá a zavádějící tvrzení. Ta se v následujících bodech pokusím uvést na pravou míru.

2. O termínu ohňostroje nerozhodla anketa, ale městská rada na svém řádném zasedání.

3. Není pravdou, že anketa na městském webu byla nedostatečně chráněna. Naopak, pro svůj účel byla chráněna přiměřeně: manipulaci s anketou měla zabránit dvě opatření. Prvním z nich je trojí způsob hlasování - internetové na stránkách města a písemné na anketním lístku otištěném v novinách a také dodatečně na internetovém portálu novinyvm.cz. Druhým opatřením pak bylo omezení 1 člověk/1 hlas pomocí tzv. cookies na městských stránkách. Přičemž chci věřit tomu, že alespoň takto jednoduše byla zabezpečena i anketa na webu novinyvm.cz.

4. Není tedy možné specifikovat, zda nárůst hlasů v anketě byl způsoben manipulačním hlasováním, anebo například pouze tím, zda v konkrétní chvíli hlasovaly skupiny lidí na základě nějakého podnětu (například třídy studentů na základě výzvy).

5. Anketa nebyla referendem. Měla sloužit pouze k orientačnímu zjištění přání obyvatel města. To znamená, že její zabezpečení (výše popsané) nebylo nijak sofistikované a nebylo to ani naším úmyslem.

6. Pro rozhodování rady byly výsledky ankety velmi důležitým, nikoliv však jediným kritériem.

7. V případě, že budou podobné ankety či "minireferenda" vypisovány k důležitějším otázkám (například budoucí podoba města), je logické, že způsob hlasování bude odpovídat závažnosti tématu a nutné odolnosti proti podvodům. Jestliže se ale jedná o termín ohňostroje a anketa navíc není jediným určujícím kritériem, považuji za zbytečné a omezující hlasování "na občanky" či voličské průkazy.

8. Přesto všechno řečené věřím, že firma, která městské webové stránky spravuje, pro příště navrhne důkladnější řešení.

9. Stejně tak doufám, že novinyvm.cz pro příště zvolí uměřenější tón ve svých textech a například poskytnou prostor i kritizované straně, což je tak elementární novinářský postup, že jej dosud dodržují i stranické a podnikové tiskoviny Babišova Agrofertu.

Radovan Necid, starosta Velkého Meziříčí

Nahoru