Město hledá místo pro vážení kamionů

100 4608Odborná firma bude hledat ve Velkém Meziříčí na silnici 602 (průtah Jihlava-Brno) místo, kde mohou být ve vozovce vysokorychlostní váhy.

Rozhodla o tom městská rada, když zadala firmě takzvanou studii proveditelnosti.

Vysokorychlostní vážení nákladní dopravy je společný záměr města a Kraje Vysočina, který má alespoň zčásti ulevit Velkému Meziříčí od tranzitní nákladní dopravy. „Dnes podle výsledků měření projede denně městem asi 600 kamionů. Naše hlavní dopravní tepna podle toho nejen vypadá technicky, ale potíže jsou zejména se stálými zácpami a kolonami," řekl starosta Radovan Necid. Vysokorychlostní vážení má alespoň zabránit tomu, aby přetížená nákladní auta silnici stále neničila.

Vysokorychlostní váha umožňuje zjistit přesné zatížení každého nákladního auta, které po silnici projede. Vážení tak nijak nezdržuje provoz a jeho průběh je prakticky bezobslužný. „Při zjištění přetíženého auta následuje správní řízení, které bude probíhat na našem dopravním úřadě," řekl vedoucí velkomeziříčského odboru dopravy Jiří Pospíchal.

Pro umístění vážního zařízení je nutné najít vhodné místo. Silnice by zde měla být rovná, nesvažitá a auta by zde měla jet co nejvíce plynule – bez brzdění či naopak rozjíždění. „Právě kvůli nalezení takového místa jsme zadali studii proveditelnosti. Trochu nás tlačí čas, protože silnice 602 se bude zanedlouho na východní části města opravovat a pokud by takové místo mělo být právě tam, bylo by dobré s umístěním váhy počítat už při opravě," uzavřel starosta Radovan Necid.

Nahoru