Starosta seniorům: Nevěřte nikomu, kdo vám nese přeplatek v hotovosti. Stoprocentně je to podvod.

starosta 009 – kopiePřeplatky za elektřinu či plyn nenosí pracovníci dodavatelských firem v hotovosti lidem domů.

Pokud kdokoliv zazvoní u domovních dveří s tím, že nese takové peníze, jde v každém případě o podvodníka a je třeba ihned volat policii. Obyvatele Velkého Meziříčí na to takto jednoznačně upozornil starosta Radovan Necid.

 

„Podle informací od policie se v našem městě vyskytlo několik případů, kdy zejména seniory podvodník nalákal na přeplatek za energie. Další postup pak byl jednoduchý – podvodník tvrdil, že nemá drobné, žádal od své oběti rozměnění bankovky, a tím zjistil, kde jsou v bytě peníze. Pak už jen způsobil zmatek a oběť okradl,“ popisuje postup pachatelů starosta.

Policisté seniory varují před jakýmkoliv kontaktem s neznámými lidmi, který se může týkat peněz. „Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici. V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor. Není také vhodné zvát do svých domovů osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo výhodné nákupy nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci. Pozor je nutné si dát u nabízených služeb jako například broušení nožů a u osob, které nabízejí výkup železa, peří, domácích zvířat,“ vypočítal rizika velitel místního oddělení Policie ČR Přemysl Bdinka.

Podle starosty Radovana Necida se strážníci městské policie na podomní podvody zaměřují více než dřív. „Podomní prodej v našem městě zakazuje už tři roky vyhláška. Senioři mají snadné rozhodování – cokoliv jim kdokoliv nabízí, nabízí jim v rozporu s předpisy. Firmy to zřejmě respektují a s podomním prodejem se ve Velkém Meziříčí dnes městská policie už nesetkává. Přesto, pokud to nastane, volejte ji,“ uzavřel Necid.

Nahoru