Druhé promítání historických dokumentů nabídne motosport, hokej i hasiče

motokrosUž druhý večer promítání historických dokumentů z Velkého Meziříčí budou moci lidé v místním kině navštívit už ve čtvrtek 27. února v 18.00.

Tentokrát uvidí zejména amatérské dokumenty se sportovní tematikou, hasičskou historii a možná i další film o povodni z válečných let.

"Podařilo se nám zdigitalizovat tři filmové dokumenty z let 1965-1975 o motosportu v našem městě, pak máme k dispozici dokument o hokejovém utkání mezi zaměstnanci RaJ a JZD z roku 1965 a také film o 110. výročí založení hasičského spolku v našem městě," řekl autor pořadu Jiří Michlíček a dodal: "Náhodou jsem objevil také dokument o povodni, pravděpodobně z roku 1943. Chtěl bych jej do data konání večera zdigitalizovat a také promítnout. Byla by to velká rarita."

Večery s historickými filmy ve Velkém Meziříčí vznikly jako využití filmového archivu bývalého filmařského kroužku Jednotného klubu pracujících ve Velkém Meziříčí. Jeho členem byl právě Jiří Michlíček, který většinu archivu zachránil před likvidací, předal místnímu muzeu a s pomocí kolegů z bývalého kroužku postupně katalogizoval. S pomocí města je dnes převádí do digitálního formátu tak, aby je bylo možné využít pro veřejné promítání i internetovou prezentaci. "Zřídili jsme na našem webu videokanál, kam postupně tyto filmy umisťujeme. Jde totiž o jedinečnou připomínku historie města, která je díky tomu, že zde pracoval filmařský kroužek, mezi městy srovnatelné velikosti opravdu ojedinělá," uzavřel starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Nahoru