Zastupitelé rozhodli o investicích do škol i dopravy

Josef Kašpar (2)

Bezmála 47 milionů korun, tedy část přebytku hospodaření z loňského roku, rozdělovali velkomeziříčští zastupitelé na svém minulém zasedání. Peníze putují na úpravu silnic a chodníků, do mateřských škol i například na rozšíření parkoviště u hřbitova.

"Rozpočet skončil s přebytkem přes osmdesát milionů korun. Necelou polovinu z toho ale tvoří mimo jiné neprofinancované akce z loňska a podobné závazky," popsal částku starosta Radovan Necid.

Zastupitelstvo například schválilo částku 4,5 milionů korun na výkupy pozemků, zejména pod budoucím velkým obchvatem města. Jde o strategický projekt, o jehož uskutečnění město usiluje už řadu let. "Investorem musí být kraj a město už pro něj připravilo projekt. Nechci to zakřiknout, ale po letech snažení se zdá, že by mohl kraj na realizaci slyšet. Proto jsme už přistoupili k vážnější přípravě, jakou je právě příprava pozemků," řekl starosta Necid.

Bezmála tři miliony korun putují na dva kruhové objezdy. Jeden vyroste před školou na Oslavické ulici a další bude zkušebně připraven na křižovatce Hornoměstské a Třebíčské. Zde jde o provizorní testovací provoz, pomocí kterého se kruhový objezd vyznačí na stávající křižovatce. Podle výsledků zkušebního provozu, zejména díky nedalekou velkou světelnou křižovatkou, pak radnice rozhodně o vybudování trvalého kruhového objezdu.

Přes 3 miliony korun zastupitelstvo určilo na opravy a investice v mateřských a základních školách. Například v mateřské škole na ulici Čechova se během prázdnin opraví vnitřní kanalizace, na Sokolovské se upraví prostranství před školou a u školy na Oslavické ulici má přibýt zatravněné hřiště a rybník pro zavlažování. "Tento záměr navazuje na park, který na tomtéž místě plánuje kraj pro svůj Domov pro seniory. Na naše hřiště a záměry nám nestačí peníze a proto chceme požádat kraj o dvoumilionovou dotaci. Z této společné aktivity tak může vzniknout velká rekreačně - sportovní plocha pro děti a seniory," prohlásil Radovan Necid.

Stejné peníze, tedy 3,6 milionu korun, putují na rozšíření parkovacích ploch. Tento záměr popisuje takzvaná Bílá kniha dopravy, strategický dokument o řešení největších dopravních problémů ve městě. Poměrně velké parkoviště má vyrůst na sídlišti Čechovy sady pro ty, kdo v této lokalitě bydlí. Rozšířit se má také parkoviště u nového hřbitova, kde je zejména s parkováním o svátcích a při pohřbech velká potíž.

Rekordní částka bezmála 18 milionů letos poputuje do chodníků, komunikací, veřejného osvětlení a autobusových zastávek. "Jde vesměs o opravy a investice, které souvisí s plánovanou velkou rekonstrukcí silnice č. 602, tedy krajského průtahu městem. Radnice se zde bude podílet právě opravami příslušenství," uzavřel starosta Radovan Necid.

Nahoru