Tvorbu systému likvidace odpadu na Vysočině budou mít v režii obce a kraj

smetistevm

Sdružení obcí Vysočiny (SOV) se stane hlavním organizátorem přípravy takzvaného Integrovaného systému nakládání s odpady v Kraji Vysočina (ISNOV). V praxi to znamená, že města a obce mohou budoucí způsob likvidace odpadu velmi ovlivnit.

"Považuji to za velmi správný krok. Právě na městech a obcích leží nejen největší díl odpovědnosti, ale také největší finanční a organizační zátěž. Odpady totiž vlastní města. Proto je jedině dobře, když se na tvorbě systému podílí nejvyšší měrou," komentoval starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Velkomeziříčské zastupitelstvo schválilo dodatek ke smlouvě o spolupráci, kterou mají obce a Kraj Vysočina v souvislosti s přípravou ISNOV uzavřenu. Dodatek se týká úpravy vzájemných práv a povinností smluvních stran při plnění účelu a to naklání s odpady a převodu peněz ze zvláštního účtu původního ISNOV právě na Sdružení obcí Vysočiny. To se tak stává hlavním nositelem kompetencí celého projektu. "Tento dodatek dnes projednávají všechna zastupitelstva zúčastněných měst a obcí, protože podobné smluvní vztahy jsou právě v kompetenci zastupitelstva," uzavřel starosta Necid.

Nahoru