Kraj Vysočina na Regiontouru představil památky, i ty velkomeziříčské

region2014

Kraj Vysočina se na veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2014 prezentoval znovuotevřeným muzeem v Třebíči a také coby pořadatel Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže. Na vysočinském stánku samozřejmě ani letos nechybělo Velké Meziříčí.

Třicítka měst, obcí, mikroregionů i podnikatelských subjektů vystavovala na veletržním výstavišti v Brně od čtvrtku 16. do neděle 19. ledna 2014. Kraj Vysočina se na letošním veletrhu zviditelnil zejména historickými památkami regionu. Zval k návštěvě třebíčského zámku a Muzea Vysočiny v něm. To je po nedávné rekonstrukci od listopadu 2013 opět přístupné a nabízí moderní a velkorysé expozice, které již stihlo zhlédnout na deset tisíc návštěvníků.

Vysočinský stánek v této souvislosti nabízel i ukázku digitalizace pozdně gotické plastiky madony 3D skenerem, jenž vlastní pelhřimovské muzeum. „Chtěli jsme veřejnosti prakticky předvést, co obnáší digitalizace sbírek, jejich elektronické zpracování. Naším cílem bylo představit muzea a galerie jako moderní instituce pracující s nejnovější hi-technologií," uvedla Marie Kružíková, krajská radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Dominantou stánku Vysočina pak byla velkoplošná obrazovka s projekcemi kulturního a přírodního bohatství kraje. Mezi zajímavými místy regionu nechybělo ani Velké Meziříčí se svým zámkem, kostelem, dálničním mostem či kamenným viaduktem. Město na veletrhu představilo své propagační materiály, z nichž některé jsou letos nové, jako třeba 10 tipů na výlety ve Velkém Meziříčí a okolí, ať již mezi domy a řeky města, ale také na naučné stezky v Balinském a Nesměřském údolí, na kupeckou stezku podél Oslavy či za Jakubem Demlem do Tasova. Krom svých nabízelo i brožury Velké Bíteše.

„Doslova platí, že chceme, aby bylo to nejlepší z regionu vidět. Zvuků na návštěvníka Regiontouru útočí nespočetně, ale my jsme letos vsadili na kouzlo prvního pohledu – když něco stojí za vidění, musíte si toho všimnout, musí to být nepřehlédnutelné," popsala novinku expozice Jitka Mattyašovská z Vysočina Tourism.

V doprovodném programu vběhli mezi hosty letošního regiontouru, jimiž byli například i premiér Jiří Rusnok či kardinál Dominik Duka, maskoti Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže, a to Zajíci. Ti před zraky přihlížejících sestavili logo olympiády. Zájemci se mohli pokochat i vskutku nezvyklými medailemi, které obdrží vítězové her. Jsou vyrobeny z kovu a skla a jejich návrh pochází z ateliéru Aleše Valnera v Přibyslavi. Byli jimi dekorováni sportovci mimo jiné i ve Velkém Meziříčí, a to 21. ledna na náměstí při slavnostním medailovém ceremoniálu. „Přihlášeno je 1026 sportovců," sdělil Jiří Běhounek. Někteří z nich měli závodit v alpských disciplínách také na sjezdovce zdejšího Fajtova kopce, ale nepříznivé sněhové podmínky zapříčinily přesun těchto soutěží na jihlavský Šacberk.

Text a foto: Martina Strnadová

Touto cestou bychom chtěli poděkovat našim sonzorům, firmě POEX Velké Meziříčí a firmě Řeznictví a uzenářství Josef Komínek, za poskytnutí sponzorských darů. Velké díky patří zároveň Hotelové škole Světlá a Obchodní akademii, která se podílela na obsluze stánku Kraje Vysočina.

-tic-

Fotogalerie

Nahoru