Krajinou Velkomeziříčska i světem bezobratlých

kameny u Dolnich HermanicV okolí Velkého Meziříčí vznikly nové naučné stezky.

Začínají ve Velkém Meziříčí a prochází podél toku i nad údolími řek Oslavy a Balinky. Pět tras připravilo Město Velké Meziříčí ve spolupráci se společností Chaloupky za finanční podpory Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod.

Tři delší stezky Balinským a Nesměřským údolím nabízejí návštěvníkům zamyšlení nad krajinou Velkomeziříčska. Na téměř čtyřiceti kilometrech potkáte patnáct panelů vyprávějících o přírodě a člověku, o říčních údolích, o loukách, pastvinách, polích, rybnících i lesích. Hrbolaté polní cesty vás nejspíš občas donutí sesednout s kola, odměnou vám bude řada možná dříve nepoznaných pohledů na údolí řek Oslavy a Balinky.

Pro rodiny s dětmi jsou připraveny dvě kratší trasy. Modrá stezka Nesměřským údolím s netradičním putováním světem bezobratlých, při kterém si můžete vyzkoušet i porovnat svoje smyslové vnímání s vybranými živočichy. Také dříve vybudovaná červená stezka Balinským údolím se může pochlubit novými panely, na kterých si děti vyzkouší, jak například funguje mlýn, nebo si prohlédnou říční dno.

Podrobnější informace o nově vybudovaných naučných stezkách získáte na informačním centru města Velké Meziříčí nebo na webových stránkách www.mestovm.cz/naucnestezky, které budou spuštěny do konce září. Tuto neděli (16. září) se můžete zúčastnit cyklovýletu, který vás provede nesměřskou trasou. Sraz účastníků je ve 13:30 u kašny na náměstí ve Velkém Meziříčí. Slavnostní otevření naučných stezek proběhne v neděli 30. září.

cestakaplicka nad Hrbovempohled na balinske udolipanel krovinypanel lesypanel s interaktivnim prvkem

Nahoru