Dálniční most projde opravou, starosta Velkého Meziříčí řeší dopravní zácpy ve městě

IMG_0717

Už od desátého září hrozí Velkému Meziříčí dopravní kolaps. Ředitelství silnic a dálnic uzavře kvůli opravě polovinu dálničního mostu Vysočina a to znamená vysoké riziko ucpané dálnice a města, přes které řidiči zácpu na dálnici objíždějí. Starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid v těchto dnech hledá řešení ve spolupráci s dopravní policií.

„S dopravní policií jsme se dohodli na trvalé komunikaci v průběhu uzavírky mostu. Zároveň jsme společně našli několik opatření, které mohou situaci zmírnit,“ říká starosta a dodává: „Neznamená to ovšem vyřešení situace. Problémy budou a budou velké, my je můžeme pouze zmírňovat tak, jak nám naše omezené možnosti dovolí.“

Prvním z konkrétních opatření je stálá přítomnost jedné hlídky dopravní policie po celou dobu konání oprav. „Policisté by měli monitorovat situaci a zejména účinně zasáhnout v případě, že se ve městě začne doprava komplikovat,“ popsal starosta.

V případě kritické situaci na dálnici mohou policisté v krajním případě i zakázat kamionům z dálnice sjíždět. „To je důležité, protože dlouhé kamiony způsobují to, že mezi semafory ve městě zkrátka projede méně aut,“ pochvaluje si starosta Necid.

Třetí formou pomoci, kterou dopravní policie starostovi slíbila, je dopis sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia. V něm policisté upozorní všechny autodopravce na kritický úsek dálnice a souběžné silnice 602 ve Velkém Meziříčí a pořádají je, aby po dobu trvání opravy mostu plánovali své trasy po nadregionálních objížďkách, např. přes Žďár nad Sázavou, Třebíč, severní trasou z Ostravy do Prahy a podobně.

Další opatření plánuje město samotné. „Chceme například v krizových momentech vypnout semafor na přechodu pro chodce na Novosadech a kvůli bezpečnosti chodců zde zajistit stálou přítomnost městské policie. Zároveň městskou policii pověřím, aby místním řidičům v těchto kritických chvílích pomáhala i radou s nalezením optimální trasy,“ řekl Radovan Necid.

Velké Meziříčí se v případě jakékoliv kolony na dálnici stává pastí pro všechny, kteří chtějí dálnici objet a dopravní kolaps ve městě pak v podstatě na několik hodin zastaví život všech jeho obyvatel. „Problém je v tom, že město se dá souběžně s dálnicí projet jednou jedinou úzkou ulicí, která je zároveň páteřní silnicí pro město – každý, kdo potřebuje jet k lékaři, nakoupit, nebo pro děti do školy na Novosady zkrátka musí,“ objasnil starosta Radovan Necid s tím, že o této věci vyvolal minulý týden společnou schůzku s vedoucím krajské dopravní policie plk. Oldřichem Novákem, s vedoucím policie okresu Žďár nad Sázavou plk. Bohumilem Šlapákem, s vrchním komisařem odboru služby dopravní policie kpt. Zbyňkem Augustinem, vedoucím oddělení řízení provozu npor. Tomášem Procházkou a zástupcem vedoucího dálničního oddělení policie Velký Beranov npor. Davidem Jirákem.

„Oceňujeme aktivitu pana starosty Necida. Velké Meziříčí považujeme za mimořádně kritický úsek na objízdné trase dálnice a proto jsme uvítali, že se vedení města chtělo v této věci s policií bavit a hlavně spolupracovat,“ řekl po schůzce Bohumil Šlapák.

Krajská silnice 602, která vede centrem města, přináší problémy pravidelně. V ulici Novosady se totiž mění na úzkou trasu, lemovanou autobusovými zastávkami a z obou stran ohraničenou složitými křižovatkami a semafory. Jestliže zde auta uvíznou, bývá pravidlem, že kolony začínají a končí daleko za městem. „V takových chvílích mají problém i hasiči a sanitky, protože kolonu neobjedou ani po chodníku. Technicky to zkrátka nejde,“ řekl Radovan Necid.

Trvalým řešením bolavé dopravní situace ve městě by byl velký a malý obchvat města, který by řidičům nabídnul místo jednoho úzkého průjezdu hned tři možné trasy jak projet či objet údolí, ve kterém město leží. Dokončení velkého obchvatu je ale v režii státu, resp. kraje. „Snažíme se pomoci alespoň tím, že jsme za naše peníze nechali zpracovat projekt a vyřizujeme výkup pozemků. Doufám tedy, že se na nás ve státních či krajských plánech brzy dostane a Velké Meziříčí přestane být zátkou na dálnici D1,“ uzavřel starosta Necid.

Nahoru