Projev starosty Radovana Necida u příležitosti slavnostního zahájení projektu DYJE II,

starosta_009__kopieVážená paní senátorko, vážená paní ředitelko, představitelé ministerstev, vážení páni jednatelé, vážení hosté, dámy a pánové,

vítám vás ve Velkém Meziříčí. Mě a mým spoluobčanům připadla dnes čest být vašimi hostiteli právě dnes, kdy společně stojíme na prahu další kapitoly velkého společného díla a na jejím konci bude naše okolí zase o něco čistší a lepší. Díla, díky kterému předáme našim dětem krajinu zase o něco příjemnější.

Velkému Meziříčí se právem říká metropole pooslaví a je dnes druhým největším městem bývalého okresu Žďár nad Sázavou. Žije v něm necelých dvanáct tisíc lidí a je správním obvodem pro 57 obcí. V historii města bychom našli spojení s rakouským císařstvím, a nebo např. s významnými událostmi v dějinách židovské komunity na Moravě.

Velké Meziříčí je pro dnešní den dobrým místem. Naše dvě řeky, které se ve městě potkávají a na jejichž soutoku zanedlouho poklepeme na základní kámen, byly kdysi pestrobarevné. A nebyly to žádné barvy, které můžeme vidět běžně v přírodě, zpravidla se na soutoku potkávala jedovatá zeleň s modrohnědou – podle toho, co se aktuálně dělo někde výše proti proudu.

Stačilo ovšem pár let a místo takových barev dnes na soutoku můžete vidět vodní ptáky s mláďaty, pstruhy, vážky a když máte štěstí, i zbloudilého ledňáčka.

Je to změna, která chtěla jen méně lhostejnosti, více odpovědnosti,  trochu tvrdé práce a hlavně dostatek peněz. Právě Velké Meziříčí jich do nového projektu vkládá nejvíc. S projektem, inženýrskou činností, finančním příspěvkem včetně správy stavby to pro město činí téměř 100 milionů korun.

Vážené dámy a pánové,

napadá mne, že nejlepším slovem, které toto dílo vystihuje, je společně. Mám tohle slovo rád. Docela lehce a snadno překlene všechna ta jednání, ve kterých jsme se snažili najít společnou řeč. Lehce a snadno vystihne snažení o získání prostředků, o nalezení způsobu řešení a o realizaci rychlé a kvalitní výstavby.

A navíc vystihuje právě tuhle situaci. Společně zde stojíme, abychom v dalších měsících společně pokračovali. Přeji nám všem, aby se tedy naše společná práce podařila, abychom se po jejím skončení mohli sejít a říci ta dvě další slova, která mám rád. A to slova Dobrá práce.

Vážené dámy a pánové,

Velké Meziříčí je moc hezké a dobré místo a ledacos se nám tady daří. Ať je tedy i místem, kde se můžeme za dva roky sejít a společně si poblahopřát k úspěchu.

Děkuji vám všem za to, co jste dosud pro naši společnou věc vykonali, děkuji vám za to, že jste dnes přijeli, děkuji vám předem za to, co nás ještě čeká a děkuji také za to, že jste mne pozorně vyposlechli.

Přeji zdar druhé etapě Projektu ochrany vod povodí řeky Dyje !

Nahoru