Kostely byly otevřeny v noci

starosta Radovan Necid, děkan Lukasz SzendzielorzVelké Meziříčí se letos poprvé zapojilo do celostátní akce Noc kostelů.

 Ta je podle organizátorů otevřena věřícím i nevěřícím a má být mimo jiné i znamením spolupráce křesťanských církví, která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích. Nápad vznikl před pár lety v sousedním Rakousku, poté se rozšířil také do naší země a ujal se v mnoha kostelích.

Součástí programů byly koncerty klasické i moderní hudby, zajímavé prohlídky, návštěvy běžně nepřístupných prostor. Návštěvníci měli též jedinečnou možnost vystoupat do kostelních věží nebo naopak sestoupit do krypt a sklepení či posedět v klášterních zahradách. Pro děti některé farnosti připravily hry a soutěže, při kterých měly příležitost poznat kostely od sklepení až po půdu.

Také ve Velkém Meziříčí si lidé, kteří do kostela svatého Mikuláše v pátek 27. května zavítali, přišli na své. O půl páté zahájil program mší svatou děkan Lukasz Szendzielorz, který nato přivítal v kostele starostu města Radovana Necida. „Ve Velkém Meziříčí jsme jaksi z přirozenosti zvyklí, že církev je nedílnou součástí našeho života. Troufnu si říci, že z této přirozenosti ovlivňuje život celého města, každého jeho obyvatele, včetně těch, kdo sami aktivně s církví do kontaktu nepřijdou,“ pronesl k přítomným v chrámu starosta, „a já považuji za správné, že dnes mají všichni možnost, podívat se do kostelů a přiblížit se ke svým křesťanským kořenům. Proto také považuji otevřený kostel za symbol otevřené církve a přeji nám všem i akci Noc kostelů, aby otevřenost doslovná i ta pomyslná zůstala v myslích a srdcích nás všech.“


Více čtěte v tištěném týdeníku Velkomeziříčsko č. 22/2011 z 1. 6. 2011

 

noc_kostelu-vystavanoc_kostelu-pozdrav_Smallnoc_kostelu_publikumnoc_kostelu-Linhartnoc_kostelu-Nedomova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text a foto: Iva Horká/Velkomeziříčsko

 

Další informace se dozvíte zde.

Nahoru