Ve Velkém Meziříčí začala velká oprava čistírny a výstavba kanalizací

IMG_0583_Small

 

Od příštího roku bude mít Velké Meziříčí rozšířenou a zrenovovanou čistírnu odpadních vod a novou kanalizaci na ulicích Vrchovecká a Příkopy a v místní části Mostiště. Skončí stavební práce v rámci projektu Ochrana vod povodí řeky Dyje II. etapa, na kterou Svaz vodovodů a kanalizací získal bruselskou dotaci.

Součástí projektu jsou nové kanalizace ve Velkém Meziříčí, v Mostištích a v Oslavici, kde přestane splašková voda znečišťovat podzemní i povrchové vody a lidé budou moci zrušit své septiky a jímky. V rámci projektu je pro všechny, kteří se na novou kanalizaci ve městě i obcích napojí, zajištěna projektová dokumentace domovních přípojek, v ceně je i část přípojek, která vede pod silnicí a chodníky. Každý tak prakticky zaplatí jen skutečné napojení a část přípojky, která vede po jeho pozemku. 

V souvislosti s výstavbou čeká obyvatele města a okolí řada stavebních uzavírek, zejména úplné uzavírky místních komunikací v místních částech a částečné omezení průjezdné dopravy po silnicích ve směru na Křižanov a Olší nad Oslavou. O těchto uzavírkách získají lidé aktuální informace na mestovm.cz, zároveň zde také naleznou průběžně doplňované údaje z průběhu stavby.

Rozšíření čistírny, vybudované v roce 1995 a stavba kanalizace je jednou z největších investicí do infrastruktury v posledních deseti letech. Město sice není investorem, ale podílí se na organizaci a zčásti i na financování. Investor má zas povinnost opravit solnice a chodníky nad nově budovanými kanály, radnice dnes tedy mapuje technický stav a potřeby oprav komunikací.

Další informace o kanalizaci a čistírně získáte zde.

Základní věcné a technické údaje o stavbě

Projekt ochrany vod povodí řeky Dyje II. etapa – region Žďársko.

Investor:

SVKMO s.r.o. Brno a Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko

Zhotovitel:

Sdružení pro Dyji II – Žďársko - Unistav a.s. Brno, Chemkostav a.s. Michalovce SR

Správce stavby:

Sdružení Geotest a.s. Brno, AP INVESTING s.r.o. Brno

Provozovatel:

VAS a.s. divize Žďár nad Sázavou

Termín výstavby:

březen  2011 – červen 2013

Náklady na vlastní realizaci stavby:

Velké Meziříčí – ČOV

144 634 000 Kč

Velké Meziříčí – kanalizace

19 385 000 Kč

Mostiště – kanalizace

40 967 000 Kč

Celkem část Velké Meziříčí

204 986 000 Kč

Finanční zdroje na realizaci projektu :

Fond OPŽP EU:

73 %

Státní fond životního prostředí ČR

4 %

Město Velké Meziříčí

23 %

Celková délka nových kanalizačních stok:

7 989 m

Celkový počet domovních přípojek:

244 ks

Nahoru