O krytém bazénu zastupitelé nerozhodli

necid_radekK petici občanů, požadujících ve Velkém Meziříčí vybudování krytého bazénu, nepřijalo zastupitelstvo žádné usnesení.

„Rada připravila tři varianty dalšího postupu. Schválit přípravu výstavby krytého bazénu bez ohledu na možnosti financování, výstavbu zamítnout, anebo pověřit vedení města hledáním vnějších zdrojů. Na jednání zastupitelstva se ale ukázalo, že názory na tuto věc jsou natolik různorodé, že hlasováním neprošla ani jedna z možností,“ popsal debatu starosta Radovan Necid.

Pod peticí se sešlo zhruba 700 podpisů. Protiargumentem jsou především velké náklady na stavbu samotnou i na provoz bazénu. „Občanští demokraté stavbu mají ve svém programu. Už před volbami jsem ale veřejně upozorňoval na to, že městský rozpočet sám si něco takového v dnešní době vůbec nemůže dovolit a bez peněz zvenčí Velké Meziříčí bazén ani nepostaví, ani nedokáže provozovat,“ prohlašuje starosta s tím, že výstavba samotná by stála desítky milionů korun, provoz pak dalších asi pět milionů korun ročně. „O veřejném požadavku krytého bazénu se v našem městě ví už více než patnáct let. V dobách hojnosti naši předchůdci stavbu připravili, ale ani tehdy na ni nezískali peníze. A dnes externí peníze prakticky neseženeme,“ dodal Radovan Necid.

Částečným řešením by podle starosty mohl být alternativní zdroj energie a tepla, který by umožnil provozní náklady snížit. „Doufal jsem v soukromou bioplynovou stanici, studoval jsem zkušenosti z jiných měst a tam se ukazuje, že podobná víceúčelová zařízení, doplněná o welness studia, posilovny a relaxační centra lze provozovat se souběžným dodáváním energie a tepla z takového zdroje levněji. Jenže možnosti připojení nových bioplynových stanic už je taky v souvislosti se solárním zlatokopectvím téměř pryč a my to těžko napravíme,“ přemítá starosta Necid.

Sám se ale plánu nevzdává, má prý osobní předsevzetí nějaké řešení hledat. „Nechci vzbuzovat v nikom plané naděje. Dnes je holá pravda taková, že městský rozpočet buď bude platit školky, chodníky, prohrnování, odvoz odpadků, čištění splašků a svícení, anebo krytý bazén. Obojí nejde. Pokud ale možnosti financování této investice a výrazné zlevnění jeho provozu objevím, výstavbu víceúčelového zařízení na jednání zastupitelstva vrátím,“ uzavřel Radovan Necid.

Nahoru