Krajská bezpečnostní komise se zabývala Velkým Meziříčím přímo na místě

bezpecnostni_komise3_SmallPráce na dálnici u Velkého Meziříčí by neměly probíhat souběžně s opravami krajských a městských silnic.

 

Jestliže se totiž v průběhu takových oprav dálnice zablokuje, Velké Meziříčí se stává objízdnou trasou a doprava ve městě zkolabuje. Zaznělo to na jednání krajské bezpečnostní komise, která historicky poprvé zasedala ve Velkém Meziříčí.

Komise se do Velkého Meziříčí vypravila na pozvání starosty Radovana Necida. „V našem městě jsou tři neuralgické bezpečnostní body. Popsané dopravní problémy s dálnicí, sezónní povodňová ohrožení a nejstarší sypaná přehradní hráz nad městem. Všechno to jsou věci, jejichž řešení není v silách samotného města, ale vyžadují součinnost s krajem a státními orgány. Proto jsem stál o to, aby se zde krajská bezpečnostní komise sešla a slyšela o našich problémech přímo na místě,“ řekl starosta.

Členové komise i odborníci se během jednání shodli, že souběžně probíhající opravy silnic jsou dlouholetým problémem města. „Dozvěděl jsem se, že častou příčinou je obyčejná neinformovanost. Zodpovědní pracovníci jednoduše o plánovaných pracích navzájem jednoduše nevědí. Pokud by to byla pravda, neměl by být problém alespoň zčásti takovou příčinu odstranit,“ přemýšlí starosta.

Ten pak také představil aktuální stav protipovodňových opatření. „Jako jednomu z mála měst se nám podařilo nejen získat dotaci, ale zejména připravit stavbu včetně majetkového vypořádání s vlastníky pozemků tak, že ještě letos bude budování ochranných zídek kolem Balinky zahájeno. Město by mělo být před stoletou vodou chráněno,“ pochlubil se starosta Necid.

Bezpečnostní situace ve Velkém Meziříčí je pro starostu Radovana Necida jedním z hlavních témat. Pravidelně se schází s představiteli integrovaného záchranného systému, tedy hasiči, policisty a zdravotnickými záchranáři. „Snažíme se postupně řešit problematická místa. Teď například se nám daří postupně propojit městský kamerový systém s činností republikové policie. Pomáháme také policistům s novým sídlem,“ uvádí konkrétní výsledky starosta.

Město také zřídilo svoji vlastní bezpečnostní komisi, složenou ze zástupců politických stran a odborníků, která má zprostředkovat názory a problémy veřejnosti městské rady. „Komise začala pracovat velmi intenzivně. Jsme jediné město srovnatelné velikosti, které podobný orgán zřídilo a velmi se nám to osvědčilo,“ uzavřel starosta. 

bezepcnostni_komise1_Smallbezpecnostni_komise2_Small

Nahoru