Hasiči potřebují průjezdné ulice

148aczPro každého, který čeká na hasiče, je důležitá doslova každá vteřina. Proto hasiči apelují na řidiče, aby houkajícím hasičským autům co nejrychleji umožnili projet.

 

Po jednání městské bezpečnostní skupiny to řekl velitel profesionálních hasičů ve Velkém Meziříčí Jiří Doležal.

„Jde o to, že sebemenší zdržení se sčítají a na konci naší cesty jde o záchranu životů či majetku. Proto nám ohleduplní řidiči opravdu pomohou zejména v městském provozu,“ vysvětlil Doležal.

Hasiči také potřebují na všech silnicích ve městě průjezdný třímetrový pruh. „Zejména na sídlištích a v obytných zónách, kde na silnicích parkují auta je třeba, aby na to každý myslel. Naše velká auta zkrátka potřebují místo,“ prohlásil velitel Jiří Doležal a dodal: „Dalším úkolem zástupců městského úřadu a majitelů budov, které jsou vyšší než 12 metrů, je zajistit nástupní plochy o minimálním rozměru 15 krát čtyři metry. Na této náležitě označené ploše nesmí stát žádná vozidla ani být uložený materiál. Nástupní plocha je určena pouze pro zásahovou techniku, především pro hasičský automobilový žebřík používaný k záchraně a evakuaci osob z výškových budov.“

Bezpečnostní skupinu zřídil starosta Radovan Necid. Schází se pravidelně a zasedají v ní zástupci města a integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, policie a zdravotnických záchranářů. Skupina má za cíl nejen hladkou výměnu informací, ale zejména postupné společné řešení všech bezpečnostních problémů města.

Nahoru