Představitelé města přivítali experty projektu eCitizen

eCitizen_SmallPo tři dny – od  22. do 24. 3. 2011 - hostil kraj Vysočina společný seminář a studijní návštěvu partnerů projektu eCitizen II, financovaného z programu Interreg IVC.

Jeho hlavním cílem je rozvoj elektronických služeb regionálních a místních samospráv, které jsou zaměřeny na občany a podporují jejich aktivní účast při důležitých rozhodovacích procesech. Skupina pětadvaceti odborníků z měst a obcí devíti evropských zemí navštívila také Velké Meziříčí.

„Diskutovalo se o projektu eCitizen a hlavně o tom, jak se zmíněná témata realizují v praxi měst České republiky, konkrétně tedy ve Velkém Meziříčí. Zahraniční hosty kromě jiného zajímalo, jak se občané mohou zapojovat do rozhodování města, jak se město prezentuje na internetu a podobně, objasnil důvod návštěvy zahraničních hostů v koncertním sále Jupiter clubu, kde se uvedené setkání konalo ve čtvrtek 24. března, vedoucí správního odboru zdejšího městského úřadu ing. Josef Švec. Ten měl za město na starosti organizaci této akce v našem městě. Na Vysočinu se zahraniční účastníci přesunuli z Prahy, kde měli taktéž připraven program na zmíněné téma i čas na procházku městem.

Ve Velkém Meziříčí přítomné v anglickém jazyce přivítal starosta města ing. Radovan Necid, který se posléze zapojil do živé diskuze. Hosté měli spoustu dotazů ke všem přednáškám, ať už to bylo téma optické sítě v kraji a ve Velkém Meziříčí či služby, jež jsou pomocí těchto technologií využívány. Formou prezentace jim byly představeny nejen web a facebook města, ale také webové stránky příspěvkových organizací – muzea, knihovny apod. -, a i například týdeníku Velkomeziříčsko. O činnosti knihoven a jejich služeb v České republice obecně promluvila ing. Minářová a o městské knihovně pak její ředitelka Mgr. Vaňková. Studenti gymnázia Marek a Martin Švecovi poté představili kromě sociálních médií město na facebooku a také projekt Infloence don‘t be influunced, jehož se studenti GVM zúčastnili společně s partnery ze Španělska. Z toho projektu vzniknul manuál, který letos v únoru pokřtil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a místostarosta města Josef Komínek.

Iva Horká/Velkomeziříčsko

Starosta města Radovan Necid odpovídal na dotazy zahraničních hostů, které se týkaly prezentace Velkého Meziříčí na internetu. Vpravo ředitelka knihovny Ivana Vaňková, která vystoupila v jedné z přednášek o činnosti organizace, již vede. Foto: Iva Horká/Velkomeziříčsko

Nahoru