Zkušenosti s odpadovým hospodářstvím sbírali v Rakousku

spalovna_rakouskoZástupci měst a obcí kraje Vysočina spolu s odborníky na odpadové hospodářství si 10. března 2011 prohlédli spalovnu odpadu v Dürnrohru v Dolním Rakousku. Exkurze proběhla v rámci projektu Integrovaného systému nakládání s odpady v kraji Vysočina (ISNOV), jehož členem je i Velké Meziříčí. Za naše město se jí zúčastnili místostarosta Josef Komínek spolu s pracovníkem odboru životního prostředí městského úřadu Janem Palasem.

Účelem návštěvy je nashromáždit co nejvíce příkladů z praxe, které by Vysočinským pomohly při rozhodování o nakládání se směsným komunálním odpadem a celkově i při přípravě integrovaného systému nakládání s odpady.

Spalovna komunálního odpadu v Dürnrohru u Sankt Pöltenu funguje zhruba patnáct let a její kapacita s dostatečnou rezervou odpovídá vyprodukovanému odpadu ze dvou spolkových zemí - Dolního Rakouska a Tyrolska. Sousedí s elektrárnou, které dodává odpadní páru pro následné využití v biostanicích i jako topné médium pro tři velká města, regionální nemocnici a průmyslové podniky.

Více čtěte v tištěném týdeníku Velkomeziříčsko ze dne 23. března.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Spalovna v dolnorakouském Dürnrohru. Foto: Jan Palas

Nahoru