Úklid města po zimě se rozjíždí

PICT9390_Small

Jarní úklid Velkého Meziříčí již probíhá. Harmonogram blokového čištění města je rozplánován od 19. března do 11. dubna. Zametat se však začalo už dřív.

Minulý týden se objevily kolem hlavních tahů hromádky nameteného štěrku a prachu, které pracovníci technických služeb postupně nakládali na multikáry a odváželi. V pátek ráno pak zametali i náměstí a centrum města (viz snímek).

Tradiční blokové čištění jednotlivých ulic začne od soboty, pokud to klimatické podmínky dovolí. Zahájí od středu města – Náměstí, Radnická, Vrchovecká, Komenského, Kostelní atd. Postupně během dalších dnů pokročí do jednotlivých oblastí kolem starého nádraží, Čechových sadů, nového nádraží, Karlova, sídlišť nad gymnáziem, kolem zámku, pak hotelové školy až ke Hliništi. Blokové čištění města technické služby zakončí na Paloukách, Jestřábci, Fajťáku a Loupežníku.

„Velmi časté dotazy a častá kritika ze strany občanů města se týkají jarního úklidu města. Vesměs jsou jejich připomínky stejné, proč už to není uklizené,“ říká k tématu starosta Radovan Necid a dodává, že všechno je to jako obvykle o penězích. Důkladný jarní úklid nestojí málo. Podle starosty navíc město zaplatilo o milion korun víc za zimní údržbu, než bylo původně v plánu. I tak se s letošním jarním úklidem začíná dřív, v minulosti to bývalo až od dubna. Ale tlak ze strany občanů na vedení města vzhledem k tomu, jak se vyčasilo, je citelný. Avšak ani spěch není na místě. „O tom nás přesvědčilo třeba dnešní ráno,“ podotkl R. Necid ve čtvrtek, kdy potrápilo obyvatele nebezpečné náledí a dodal, „kdybychom měli uklizené město dočista, dnes to pracovníci technických služeb museli stejně posypat a zítra by mohli začít znovu.“ Pochopitelně, bezpečnost lidí je přednější než zametené chodníky. Každoročně město řeší případy, kdy si občané způsobí na jeho chodnících úraz a pak po něm žádají odškodné (blíže k tomuto tématu čtěte v samostatném článku na straně…).

Navíc pokud nejsou teploty nad nulou, ulice lze uklízet stěží. Je totiž potřeba jejich skrápění a pokud je kolem nuly či lehce pod, voda mrzne a technika si se zametáním zmrzlého štěrku a prachu neporadí.

Starosta přesto chce, aby úklid probíhal operativněji. Mnozí občané pomáhají a sami začali uklízet kolem svých domů. A pracovníci technických služeb zajistí, aby nametené hromady nečistot brzy z ulic zmizely. Při této příležitosti starosta opět vyzdvihl ty, kteří se do péče o čistotu města nezištně zapojují. „Vážím si všech občanů, kteří nám s úklidem pomohli a pomáhají a vážím si všech, kteří také uklízejí po svých psech,“ říká Radovan Necid a připomíná tak další problém ve městě – psí exkrementy na chodnících a trávnících. Zejména teď, když slezl sníh, se objevily doslova všude. Stejně jako černé skládky. „Jejich odstranění bude stát městskou kasu další desítky tisíc korun. Nedělám si iluze, že by po mém apelu lidé, kteří odpadky do městských parků a trávníků vyvážejí, nebo po svých mazlíčcích neuklízejí, s takovým jednáním přestali. Chci ale, abychom si všichni spočítali, že odstranění černých skládek a znečištěných trávníků znamená méně peněz na běžný úklid,“ uzavírá starosta.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Nahoru