Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež rozjíždí svoji činnost

nizkoprahove_centrum_SmallNízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Velkém Meziříčí už má své nové prostory, v nichž začíná fungovat.

Jsou ve zrekonstruovaném objektu bývalé Obnovy na Hornoměstské ulici vedle Billy a ve středu 2. března je od města převzala žďárská Charita. Ta v nich bude službu provozovat minimálně v dalších dvou letech. Až do 31. března 2013 má totiž zajištěné její financování. „Z projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje  Vysočina individuální projekt jsme získali necelé tři miliony korun. Jsou to finance z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost,“ potvrdila Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity ve Žďáru nad Sázavou.

Zhruba dvě stě dvacet metrů čtverečních je prostorově rozděleno na čtyři místnosti – dvě společenské a jednu kontaktní k řešení osobních problémů apod. Další poslouží jako kancelář pro pracovníky. Samozřejmě nechybí sociální zařízení pro uživatele služeb i personál. Stavební úpravy objektu si vyžádaly milion a tři sta tisíc korun z rozpočtu města. „Důležité teď je, aby to fungovalo,“ poznamenal místostarosta Josef Komínek a dodal, že pakliže se služba ve městě rozjede a uchytí, mělo by smysl do budoucna ještě některé další potřebné úpravy dodělat.

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věkové kategorii od dvanácti do dvaceti let tedy zahajuje svoji činnost. Charita je v současné době zařizuje, vybavuje a rozjíždí i práci v terénu. Tři noví pracovníci klubu v tomto týdnu již vyráží mezi mládež na ulici, do základních i středních škol nové zařízení propagovat, aby je navštívili ti, jimž je určeno. „Jde o aktivní vyhledávání potenciálních zájemců o službu, představení nové služby, poskytnutí poradenství, případně nabídky smysluplného trávení volného času apod.,“ popsala Jana Zelená. Zájemci budou moci navštěvovat klub přímo v jeho nových prostorách už od poloviny března, a to zpočátku nejspíš jeden den v týdnu. Mladí lidé si tam budou moci přijít zahrát třeba šipky, fotbálek či provozovat jiné volnočasové aktivity. Podle zájmu se provozní doba klubu i aktivity v něm mohou rozšířit. Vzhledem k tomu, že jde o sociální službu, najdou zde mladí i podporu a odbornou pomoc. „Pomůžeme jim řešit krizové situace v rodině, ve škole, v kolektivu… Ve zbývajících dnech v týdnu budeme dělat streetwork, tedy sociální službu a poradenství v terénu,“ doplnil náplň kontaktní práce s potenciálními klienty v jejich přirozeném prostředí vedoucí zdejšího nízkoprahového zařízení Marek Sušinka.

Na Žďársku již nízkoprahová zařízení pro děti a mládež fungují ve všech větších městech. Jsou to centrum Ponorka ve Žďáru nad Sázavou a Nadosah v Bystřici nad Pernštejnem, obě jsou zařízeními Charity. Ve Žďáru pak je ještě jedno, které pracuje mimo Charitu, podobně jako v Novém Městě na Moravě, kde je klub Ezop. Velkomeziříčské zařízení je tedy pátým na Žďársku. Zatím ještě nemá svoje jméno, ale to se brzy změní. „Název mají za úkol vytvořit jeho noví pracovníci, a to co nejdříve, abychom jej poté mohli uvádět v nových propagačních materiálech, které připravujeme,“ doplnila Jana Zelená s tím, že zařízení pak časem bude mít i svoje vlastní internetové stránky.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

 

Místostarosta Josef Komínek předává ředitelce žďárské charity Janě Zelené klíč od nízkoprahového zařízení. V pozadí stojí jeho nový vedoucí Marek Sušinka.

Foto: Martina Strnadová

Nahoru