Velkomeziříčští dostali darem bezpečné branky

IMG_8478_SmallDvě nové a hlavně bezpečné branky přibyly na hřišti u hasičské zbrojnice ve Velkém Meziříčí.

Město je získalo od energetické společnosti E.ON, která dlouhodobě podporuje rozvoj fotbalové mládeže na svém distribučním území. „My si samozřejmě vážíme všech, ať už je to jednotlivec nebo firma, kteří dbají o bezpečnost našich dětí,“ ocenil starosta Radovan Necid dar společnosti městu. Ta kromě Velkého Meziříčí dodá tyto bezpečné branky ještě do dalších devatenácti měst svého distribučního území, mimo jiné třeba i do Třebíče, Boleradic či Brna, a  to v rámci programu E.ON Rodinný fotbálek.

          Bezpečné branky byly vyvinuty a vyrobeny jako reakce na několik tragických událostí, při nichž si děti na sportovištích přivodily těžké úrazy, dokonce i s následným úmrtím. Za jejich vznikem stojí společné úsilí Českomoravského fotbalového svazu a Centra pro výzkum, vývoj a inovace. „Jde o kompozitové branky, které svými bezpečnostními parametry jednoznačně převyšují všechny doposud používané brankové konstrukce,“ popsal Lukáš Svoboda, oblastní manažer energetické společnosti E.ON a dodal, že cena obou i včetně sítí je cca padesát tisíc korun.

          Díky patentované kompozitní konstrukci potřebuje tato branka k překlopení 17krát více energie než duralová a 12krát více energie než ocelová. To si ostatně při jejich přebírání otestovali i starosta a někteří další, když se zkoušeli na břevno brankové konstrukce pověsit a převrátit ji. Nešlo to snadno. A když už se začala převracet, tak se i pod velkým úhlem náklonu stále vracela zpět do své původní polohy. Tak dobře má kompozitní branka umístěné těžiště. Přitom její kinetická energie při dopadu v případě nárazu je 5krát menší než u duralových a 3krát menší než u ocelových branek. Další výhodou je, že je variabilní. Lze je nastavit na dvě velikosti – 5krát 2 nebo 3krát 2 metry. Je tedy vhodná nejen pro tréninky fotbalových přípravek starších i mladších, ale i pro jiné sporty.

          Obě branky budou trvale uskladněny u hasičské zbrojnice v zamčeném přístřešku. „Klíč od něj budou mít hasiči. Branky budou využívat hlavně školy a veřejnost pouze v případě, že si někdo přijde vypůjčit klíč na jméno a pak zase vše v pořádku vrátí,“ popsal nakládání s nimi Miroslav Jágrik, radní města a současně starosta dobrovolných hasičů, kteří dostali branky pod svoji správu. Panuje totiž obava, že kdyby byly na hřišti volně k dispozici, mohl by je někdo brzy zničit nebo dokonce odcizit. Branky tak poslouží zejména v hodinách tělesné výchovy základní školy Sokolovská a základní školy a praktické školy, které chodí se svými žáky na hřiště k hasičce cvičit.

          Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

IMG_8471_SmallIMG_8461_Small

Starosta Radovan Necid si při přebírání bezpečných branek vyzkoušel, že díky jejich dobře umístěnému těžišti není snadné je převrátit.

Foto: Martina Strnadová

Nahoru