Televizní přenos ze zastupitelstva se osvědčil, město chce zařízení koupit

zastupitelstvo_online_Small 

 Zkušebně si velkomeziříčští zastupitelé vyzkoušeli jednání, přenášené na web, prvního března s tím, že po tomto prvním jednání radnice rozhodne, jak bude v přenosech pokračovat.

„Naším cílem bylo zejména najít případné technické a organizační slabiny systému a odstranit je. Proto jsme přenos příliš neavizovali dopředu, nechtěli jsme totiž, aby při nějakém selhání byli technici ještě frustrovaní tlakem od veřejnosti,“ říká starosta Radovan Necid.

Zastupitelé si techniku, která je propojená s hlasovacím zařízením, půjčili od krajského úřadu. Na místě zjistili, že velkomeziříčské audio zařízení je zastaralé a přináší při propojení jisté problémy. „Naše mikrofony snímají příliš mnoho ruchu z okolí, navíc některé fungují velmi špatně. Problémy tedy byly zejména se zvukem,“ vysvětlil starosta Necid.

Další komplikací je to, že termíny jednání městského zastupitelstva se zčásti kryjí se zastupitelstvem krajským a také se zastupitelstvy měst, která si krajskou techniku také půjčují. „Nepodaří se nám tedy zajistit přenos krajskou technikou nějak pravidelně,“ doplnil Necid.

Město proto zvažuje, že by kamery a jejich příslušenství koupilo. „Tím bychom vyřešili i naše vlastní komplikace se zvukem, zároveň bychom mohli celé zařízení za mírnou úplatu půjčovat do dalších obcí v okolí,“ plánuje starosta. Technické řešení teď město hledá. „Máme škálu nabídek od zcela profesionálních systémů po vyloženou „skládačku“. Podle toho se také odvíjí cenové nabídky. Pokud se ke koupi rozhodneme, bude to stát v řádu desítek tisíc korun. Osobně ale považuji možnost vidět zastupitelstvo živě z pohodlí domova za tak dobrou a přínosnou pro otevřenost radnice, že budu se o pokračování přenosů zasazovat,“ uzavřel Radovan Necid.     

Foto: Martina Strnadová

Nahoru