Město letos hospodaří s více než 160 miliony korun

znak_mestaIIVelké Meziříčí letos hospodaří se 160 miliony 404 tisíci korun. Zastupitelé o tom rozhodli v úterý 1. března všemi dvaceti přítomnými hlasy, když schválili základní rozpočet hospodaření města pro rok 2011.

 V tom okamžiku tedy přestalo platit rozpočtové provizorium, které bylo schváleno na loňském posledním jednání zastupitelstva a zabezpečovalo chod města pro první čtvrtletí letošního roku.

„Rozpočet města je vyrovnaný, to je dobře,“ říká k tomu starosta města Radovan Necid a dodává, že vzhledem k jeho průběžnému projednávání se zastupiteli již od počátku ledna byl přijat bez problémů. Hlavním heslem letošního roku jsou úspory a pravděpodobně to tak zůstane i pro ty příští. „Byl bych rád, kdyby se nám podařilo do budoucna úspory ještě zvýšit,“ podotýká starosta.

Rámec rozpočtových příjmů je ve výši 157 milionů 608 tisíc korun. Přitom výdaje počítají s částkou 160 milionů a 404 korun. Výdajová část je totiž zvýšena o cizí zdroje. Město bude letos čerpat úvěr ve výši 5 milionů 318 tisíc korun na druhou etapu Projektu ochrany vod Povodí řeky Dyje, který zahrnuje rekonstrukci čistírny odpadních vod (ČOV) ve Velkém Meziříčí spolu s odkanalizováním místní části Mostiště. „Příjmová částka je proto upravena o třídu financování, která zahrnuje jak čerpání nového, tak splátky dříve poskytnutých úvěrů,“ vysvětluje vedoucí finančního odboru městského úřadu Pavla Pólová.

Kolik a kam bude letos město investovat?

„Požadavky na investice se na nás tlačí ze všech stran. I kdyby byl náš rozpočet dvojnásobný, věděli bychom, kam investovat,“ říká k této stránce rozpočtu starosta Necid. Nicméně skutečnost je taková, jaká je a z toho samozřejmě město vychází.

Z roku 2010 byly do letošního rozpočtu převedeny finanční prostředky ve výši 58 milionů 647 korun. Jsou to finance na investice, které město nestačilo z nějakého důvodu realizovat již vloni. Spolu s rezervou na investice v částce 5 milionů 336 tisíc korun ze základního rozpočtu na rok 2011 jsou tyto peníze rozděleny do tří oblastí. Tu první tvoří 18 milionů 147 tisíc korun, jež zůstávají jako neprofinancované finanční prostředky z roku 2010. Největší částku 4 miliony 696 tisíc korun v této oblasti představuje rezerva Mostišť, kterou si tato místní část našetřila během posledních pěti let na plánovanou kanalizaci. Druhou oblast představují náklady hrazené městem do školství ve výši 12 milionů 993 tisíc korun. A konečně třetí oblast tvoří skutečné volné zdroje na investice v letošním roce, které jsou ve výši 32 milionů 843 tisíc korun. Jsou určeny hlavně na stavební akce. Z toho více než 10 milionů korun vezmou příspěvky města Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na plánované rekonstrukce vodovodů i kanalizací apod. Sem patří třeba 2 miliony 852 tisíc korun určených jako příspěvek na rekonstrukci vody v ulici Vrchovecká. Jelikož bude tato ulice letos rozkopaná, což souvisí s rekonstrukcí ČOV i odkanalizováním Mostišť, bude současně provedena i její plynofikace za 2 miliony 737 tisíc korun. Dalších 10 milionů korun je určeno na rekonstrukci bývalého areálu Agadosu na nové sídlo pro technické služby města a k tomu ještě 500 tisíc korun na sběrný dvůr v tomto areálu – jako podíl k dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Připravuje se i rekonstrukce části objektu Jupiter clubu, a tak 2 a půl milionu korun vezme projekt pro stavební povolení akce. Na izolaci a zateplení střechy knihovny půjde 360 tisíc korun. Z těchto volných prostředků zůstane ještě necelých 5 milionů 932 tisíc korun v neúčelové rezervě.

Dotace dostali sportovci i neziskové organizace

Sportovní oddíly ve Velkém Meziříčí dostaly pro svoji mládež dotaci celkem 2 miliony 849,9 tisíc korun. Přitom počet sportovně aktivní mládeže v našem městě je 611 – nejvíce z toho je ve fotbalovém klubu (187), dále v Sokolu (170), pak v hokejovém (91) a basketbalovém (54) klubu, ve zbývajících sportovních oddílech nedosahují padesáti. V rezervě na sport zůstává ještě 115 tisíc korun.

Mezi neziskové organizace bylo rozděleno 184 tisíc korun a 16 tisíc korun zůstává v rezervě. Nejvíce, 42 tisíc korun, je přiděleno zařízení Chaloupky na činnost jeho Střediska ekologické výchovy Ostrůvek v našem městě. Po 20 tisících pak dostaly Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR a Klub Naděje - dobrovolné sdružení onkologických pacientů. Zbytek peněz byl rozdělen mezi dalších jedenáct neziskovek.

Zastupitelé rovnou schválili i rozdělení 65 tisíc korun z neúčelové rezervy. Po 20 tisících korunách z toho dostanou gymnázium a hotelová škola i s obchodní akademií na výměnné studijní pobyty a praxe studentů v zahraničí. Dalších 25 tisíc korun pak tvoří dotace na akci Muzikanti dětem, která pořádá letos pátý charitativní koncert. Podrobný rozpočet hospodaření města Velké Meziříčí pro rok 2011 přineseme v příštím čísle našeho týdeníku.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Nahoru