Nájem v nebytových prostorách podraží o 1,5 procenta

Nájemné v nebytových prostorách ve Velkém Meziříčí, jež jsou ve vlastnictví města, letos podraží o 1,5 procenta. Naposledy se zvyšovalo v roce 2008 na jaře a od té doby po dva roky zůstávalo ve stejné výši. „

Přišla krize a nájemné se nenavyšovalo vůbec. Až teď jsme přistoupili k tomu, že zvedneme nájmy o inflaci,“ říká starosta Radovan Necid s tím, že krize zatím stejně nepovolila a podnikatelé, kteří mají od města nebytové prostory pronajaté, se potýkají s problémy i nadále. „Ale na druhou stranu ani město není tak bohaté, aby si mohlo dovolit nechat nájmy další rok stejné,“ dodává Necid.

Nájmy v nebytových prostorách města se v jednotlivých objektech liší. Rozdíly jsou někde i značné, ale nelze je dost dobře narovnat. Je to dáno tím, že nájemní vztahy vznikaly v různé době, navíc ani technický stav všech pronajímaných objektů není stejný, a tomu odpovídají i sazby. V minulých letech ještě před nástupem finanční krize město pravidelně upravovalo výši nájmu vždy k prvnímu dubnu podle inflačního koeficientu za loňský rok. Po dvouleté pauze k tomu tedy dochází i letos.

Nebytové prostory ve vlastnictví města jsou například v objektech na Obecníku, na Ostrůvku, budovy základní umělecké školy či základní školy a praktické školy, prodejna naproti kostelu nebo řeznictví na Sokolovské a další.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Nahoru