Starostové si vyměňovali zkušenosti

20110217_120416_2Úsporu financí řeší Novoměstští stejně jako Velkomeziříčští

Velkomeziříčští si vyměňovali zkušenosti s Novoměstskými. Všude jsou hlavním tématem finance a jejich úspory.

„Zjistili jsme, že novoměstská radnice musí šetřit ještě mnohem víc než my, protože po bývalém vedení zdědila přebujelou administrativu s vyššími výdaji a se schodkem rozpočtu v řádu desítek milionů ročně,“ konstatuje velkomeziříčský starosta Radovan Necid po setkání s novoměstským kolegou Michalem Šmardou a dodává, „šetří doslova na každém kroku což je pro vedení našeho města v mnohém inspirující.“

Novoměstští personálně zeštíhlují úřad a jednotlivé organizace města. „Ačkoliv se to mohlo zdát bolestivé, ukázalo se, že práci umí zvládnout i méně lidí v případě, že pro ni dostanou lepší podmínky. A to je cesta, kterou se můžeme vydat i ve Velkém Meziříčí,“ uvažuje R. Necid. V Novém Městě přistupují i k sestěhování jednotlivých institucí, či ke slučování některých odborů městského úřadu – například stavebního se životním prostředím nebo školského se sociálním. Slibují si od toho nejen větší efektivitu řízení a lepší přístup k občanům, ale zejména úspory v provozních nákladech městských budov i v mzdových prostředcích. Dalším tématem v debatě obou starostů byla i bezpečnost či parkování ve městech, stejně jako to, co obě radnice čeká v investiční oblasti.

Velkomeziříčský starosta Radovan Necid oceňuje také komfort, který svým občanům poskytuje novoměstská radnice. Ta je moderní budovou přestavěnou zhruba před deseti lety nákladem šedesáti až sedmdesáti milionů korun. „To jsou samozřejmě velké peníze. Takovou přestavbu my si tady ani nemůžeme dovolit, protože jsme v historické budově, ale nějaké drobné stavební úpravy a zpříjemnění pobytu tady si dovedu představit,“ hodnotí R. Necid. Ten chce v prvé řadě zlepšit komfort pro občany, pro návštěvníky radnice třeba úpravou vstupu do ní, a tím ji víc otevřít společnosti. Zvažuje i možnost přemístění informačního centra do vstupní haly radnice. To by pak sloužilo skoro jako recepce, aby se občané cítili na radnici příjemně.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Nahoru