Město s krajem jedná o slučování škol

gymnaziumJednání ve věci slučování středních škol absolvoval starosta Radovan Necid  v Jihlavě. Sešel se s Marií Kružíkovou, radní kraje Vysočina pro oblast školství, spolu s Miroslavem Pechem, vedoucím odboru školství, mládeže a sportu, a s Kamilem Ubrem, vedoucím oddělení rozvoje vzdělávání školského odboru krajského úřadu kraje Vysočina. Vysvětlovali jsme si stanoviska. Vzájemně jsme se nepřesvědčovali o svých postojích, protože paní Kružíková v tom má jasno a já taky,“ zhodnotil starosta Radovan Necid s tím, že další jednání nad stejnou problematikou by mělo následovat již zítra.

 Radní Marie Kružíková spolu s oběma kolegy ze školského odboru  krajského úřadu má navštívit ve čtvrtek dopoledne Velké Meziříčí, kde se má sejít s radními města. „Schůzka bude o tom, abychom i my předložili kraji svoje vidění situace a možné návrhy,“ upřesnil Radovan Necid a dodal, „některé věci by bylo dobré udělat. Budeme je krajským radním navrhovat. Určitě bychom chtěli zvlášť na zemědělské škole rozšířit možnosti nabídky učebních oborů tak, aby byli spokojeni zaměstnavatelé v našem regionu. Chybí nám tady tradiční obory, které tu byly dřív, než se zrušila učňovka.“  Na dalším stanovisku se shodl velkomeziříčský starosta i s kolegy z dalších měst v kraji, kterých by se mělo týkat rušení osmiletých gymnázií. Jejich názor je ten, aby, pokud už by k tomu mělo dojít, zrušili všechna víceletá gymnázia v kraji, i když by to bylo špatně, a ne jen v některých městech s tím, že v bývalých okresních by měla zůstat zachována.

Zástupci kraje již mimo jiné vysvětlili a vyčíslili i některé předpokládané úspory, které by sloučení škol ve Velkém Meziříčí přineslo. „Podle nich se ušetří třeba na investicích. Gymnázium potřebuje tělocvičnu za padesát milionů korun. A protože ty peníze nejsou, tak by gymnazisté chodili cvičit na zemědělku. Na hotelové škole údajně není dostatek ubytovacích kapacit na internátu. A protože na zemědělce jsou, tak by děti mohly spát tam. A další takové přesuny studentů,“ popsal starosta Necid některé z argumentů zástupců kraje Vysočina, jak ušetřit na investicích, které by kraj potenciálně čekaly. Další úspory kraj očekává od kroku, kterým by se ze tří institucí stala jedna. To by přineslo úspory na provozních nákladech, protože by prý stačilo méně uklízeček i dalšího personálu včetně učitelů. Ti dle krajských zástupců mají malé úvazky. A ředitel jedné velké školy, která by měla třeba dvanáct stovek žáků, by mohl jednoho pedagoga nechat učit dvě hodiny na gymnáziu, další na hotelovce a další na střední škole řemesel a služeb. I co se týče oborové nabídky - dle kraje by se ve velkém celku mohly lépe přelévat finance, čímž by bylo možno podržet třeba jen šest zedníků v jednom učebním oboru, který by jinak bylo nutno zavřít.

Nejnovější informace ve školské problematice přinesla pondělní schůzka hejtmanů krajů ČR s ministrem školství Josefem Dobešem. Společně se dohodli, že víceletá gymnázia v krajích se budou postupně rušit. Ve finále by měla jejich kapacita klesnout asi na polovinu. Hlavním důvodem je údajně snaha zvýšit kvalitu vzdělávání. Jednali i o slučování, v němž ministr hodlá hejtmany podporovat stejně jako v rušení škol. Na těchto krocích se shodl se všemi zástupci krajů vyjma Středočeského.

Na záměr krajského úřadu reagují stovky lidí

Osud velkomeziříčských středních škol není lhostejný asi nikomu. Někteří jsou záměrem kraje školy sloučit v jeden celek či zrušit víceleté gymnázium zcela pobouřeni. Jiní zase připouštějí, že dětí je v současné době méně, peníze chybí a nějaká opatření jsou nutná. Své názory do redakce týdeníku Velkomeziříčsko i na kraj Vysočina zaslali absolventi velkomeziříčského gymnázia, kteří sepsali i další petici. Dalšími, kteří bojují za svoji školu, jsou například plnoletí studenti velkomeziříčského gymnázia. Reagují i jednotliví občané a vyjádřila se také místní organizace jedné z politických stran ve městě.

Příspěvky týkající se slučování škol si můžete přečíst na našich webových stránkách v sekci Školství.

Nahoru