Nový domov pro seniory byl slavnostně otevřen

IMG_7964_Small

Za účasti zástupců Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ministerstva, kraje, biskupství brněnského, města a dalších pozvaných hostů byl v pondělí 24.1.2011 slavnostně otevřen nový domov pro seniory v Čechových sadech ve Velkém Meziříčí. Stěhování klienty starého domova na Hornoměstské ulici, který je v havarijním stavu, čeká na konci února letošního roku. V novém zařízení najde svůj domov 94 klientů. O ně bude pečovat sedmašedesát zaměstnanců.

Když jsem v roce 2004 nastoupila do funkce, měl domov kapacitu 182 lůžek a o klienty se staralo asi devadesát zaměstnanců,“ vzpomíná na dobu před necelými sedmi lety současná ředitelka Bc. Helena Chalupová, „po zjištění, že budova domova není v dobrém technickém stavu, došlo k postupnému snižování kapacity domova a zřizovatel, jímž je kraj Vysočina, začal jednat o výstavbě nového domova pro seniory.“  V současné době žije ve stávající budově na Hornoměstské ulici 98 klientů.

V novém dvoupatrovém objektu se nachází celkem 57 pokojů s průměrnou rozlohou 30 metrů čtverečních. Ty jsou jedno až dvoulůžkové, každý s vlastním WC a sprchovým koutem. Třicet čtyři lůžek bude určených domovu se zvláštním režimem pro klienty s demencí. Zbývajících šedesát lůžek bude sloužit klientům domova pro seniory. Obyvatelé domova budou moci využívat širokou nabídku služeb od bufetu a kuchyně, přes knihovnu s internetem, studovnu, kapli až po rehabilitaci či lékařskou ordinaci.

Celkové náklady včetně vybavení dosáhly na sto třicet dva milionů korun. Sedmdesát procent finančních prostředků investor, jímž je kraj Vysočina, získal z ministerstva práce a sociálních věcí. Třicet procent pak přidal z vlastního rozpočtu.

Na realizaci projektu se podílelo několik firem, mezi které patří také zhotovitel stavby PKS INPOS, a.s. Žďár nad Sázavou. „Nutnost výstavby budovy tohoto typu jsme měli v podvědomí již dlouhou dobu. Stávající domov pro seniory byl zcela nevyhovující,“ připomněl mimo jiné hejtman kraje MUDr. Jiří Běhounek, „tady budou mít obyvatelé veškerou péči a komfort.“

Veřejnost si vysoce moderní zařízení bude moci prohlédnout v rámci dne otevřených dveří letos v dubnu. Při té příležitosti proběhne také slavnostní otevření univerzity třetího věku, která bude sloužit pro vzdělávání seniorů z našeho kraje.

Další podrobnosti, a to především z historie si můžete přečíst v celostránkové prezentaci v tištěné podobě týdeníku Velkomeziříčsko č. 4/2011. Více fotografií pak naleznete na webových stránkách týdeníku Velkomeziříčsko ve fotogalerii. Podrobný popis nové budovy včetně fotografií pak bude uveřejněn v čísle 5/2011, které vychází 2. 2. 2011.

Iva Horká/týdeník Velkomeziříčsko

IMG_7998_SmallIMG_8018_SmallIMG_8020_SmallIMG_8023_SmallIMG_8008_SmallIMG_8013_SmallIMG_8003_SmallIMG_8021_Small

Nahoru