Město Velké Meziříčí podporuje domácí kompostování

Město Velké Meziříčí již po páté požádalo Fond Vysočiny o dotaci na nákup kompostérů v grantovém programu BIOODPADY 2010. Dotace ve výši třiceti tisíc byla městu Velké Meziříčí schválena.

 





Tisková zpráva

Město Velké Meziříčí podporuje domácí kompostování

 

Velké Meziříčí - Město Velké Meziříčí již po páté požádalo Fond Vysočiny o dotaci na nákup kompostérů v grantovém programu BIOODPADY 2010. Dotace ve výši třiceti tisíc byla městu Velké Meziříčí schválena.

            „Osmdesát pět kusů kompostérů K390 jsme již objednali a po dodání je začneme prodávat občanům za zhruba třetinu pořizovací ceny, tedy tři sta korun. Seznam zájemců je již kompletní. Bohužel se v tomto kole nedostane na zhruba dvacet z nich. V nejbližších dnech budou všichni přihlášení zájemci kontaktováni a budeme domlouvat termín odběru kompostérů," říká Zdislava Oplatková, pracovnice MěÚ odpovědná za odpadové hospodářství.

Město chce tímto projektem podporovat kompostování přímo u občanů. „Podmínkou k získání těchto dotovaných kompostérů je trvalý pobyt na území města Velké Meziříčí nebo v jeho místních částech a vlastnictví nebo pronájem nemovitosti, na které biologicky rozložitelný odpad vzniká a lze ho tam i kompostovat," zdůrazňuje Zdislava Oplatková podmínky k získání kompostérů.

Domácí kompostování je způsob, kterým si domácnost obvykle vyrábí kompost z bioodpadů produkovaných v domácnosti a na zahradě. Domácí kompostování je z legislativního hlediska považováno za předcházení vzniku odpadů a mělo by být proto upřednostňováno.

Kompostování je velmi jednoduchý proces, který přináší řadu výhod: nejen, že náš koš s odpadky bude lehčí až o třetinu, ale nebude také vydávat nepříjemný zápach. Zadarmo si také doma vyrobíme skvělé hnojivo, které lze použít jak na zahrádce, tak i pro pěstování pokojových květin.

            Co je vlastně bioodpad nám přibližuje opět Zdislava Oplatková: „Bioodpad, neboli bilogicky rozložitelný odpad je jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního procesu. Tvoří asi jednu třetinu odpadu, který je produkován v každé domácnosti. Často končívá na skládce. Bioodpad, který skončí na skládce, má nedostatek kyslíku, organická hmota proto hnije a přitom se vytváří skládkový plyn, který nepříjemně zapáchá a navíc poškozuje ozonovou vrstvu. Dále vznikají toxické výluhy, bioodpad mění svůj objem, skládka se stává nestabilní, vzniká riziko porušení izolace skládky, což může vést až ke kontaminaci spodních vod. Z těchto důvodů je také skládkování bioodpadu zakázáno a my musíme hledat nové možnosti, jak s tímto odpadem nakládat."

Materiály vhodné pro domácí kompostování

odpad z kuchyně

odpad ze zahrady

jiné organické odpady

potraviny

květy

popel ze dřeva

zbytky jídel

pokosená tráva

hobliny a piliny

zbytky zeleniny a ovoce

posekané či rozdrcené větve

hnůj

čaj, kávový výluh

listí

 

potravinami znečištěný papír

ovoce, zelenina

 

 

          Při větším množství trávy a vařených kuchyňských zbytků je dobré tyto materiály smíchat s hrubším materiálem - větvičkami, slámou a smíchat se zralým kompostem nebo zeminou, čímž se do odpadů přidají potřebné mikroorganismy a drobní živočichové.

Teoreticky je možné kompostovat všechny organické (tedy rostlinné a živočišné) látky. V domácím kompostu by však neměly končit materiály, které jsou chemicky ošetřeny. Opatrně také postupujme při kompostování rostlin, které jsou napadeny chorobami. Odpady živočišného původu - jako maso, kosti, mléčné výrobky, exkrementy zvířat nedoporučujeme do kompostu přidávat, protože pokud nedojde k hygienizaci, mohl by být takto získaný kompost zdrojem patogenních organismů. Navíc tento materiál je lákavý pro hlodavce.

          Kompostéry jsou ideální pomocníci při kompostování. Jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, nádoba kompostéru nemá dno (pro umožnění volného styku s půdou a zajištění přístupu mikroorganismů, červů a žížal). Kompostéry jsou opatřeny víkem s otočným ventilem pro regulaci prostupu vzduchu, bočními dvířky pro vyjímání kompostu a otvory sloužícími k provzdušňování.


fond_vysociny.jpg

Projekt domácího kompostování vznikl za finanční podpory Fondu Vysočiny.




Veronika Poulová
Tisková mluvčí
Tel.: +420 774 107 208

Nahoru