Na Fajtově kopci je k vidění Krása řemesla

uvodni.jpgMyšlenku „řemeslo je umění a umění je řemeslo" představuje socha Krása řemesla. Tu vytvořil začínající umělec z Velkého Meziříčí František Dvořák, student designu sochařství. V pátek ji slavnostně představil veřejnosti.
 



Tisková zpráva

Na Fajtově kopci je k vidění Krása řemesla

Velké Meziříčí - Myšlenku „řemeslo je umění a umění je řemeslo" představuje socha Krása řemesla. Tu vytvořil začínající umělec z Velkého Meziříčí František Dvořák, student designu sochařství. V pátek ji slavnostně představil veřejnosti.

            „Jako syn tesaře jsem do styku se dřevem přicházel vlastně neustále. Snad i proto pro mě byla volba vyučit se uměleckým truhlářem vlastně jasná. Můj největší řemeslný zážitek či zkušenost je právě ´střecha - krov´," vysvětluje původní myšlenku díla František Dvořák. „Každý krov něčím představuje umělecké dílo. Baví mě, když se jednotlivé dílce navzájem prolínají a spojují. Chtěl jsem myšlenku posunout dále, proto jsem jednotlivé trámy z čerstvě pokácených klád ručně osekal a spojil ´do spirály´. Posadil na kamennou zeď, pod kterou vede cesta po louce do dálky. Samotný krov, který je na Fajtově kopci, představuje onu zkušenost a zeď postupné zdokonalování řemesla, které začíná od základů."

            František Dvořák žije ve Velkém Meziříčí a studuje na Západočeské univerzitě v Plzni obor Design sochařství u prof. ak. soch. Jiřího Beránka. Obor Sochařství uskutečnil v letošním roce celorepublikovou výstavu s názvem Zásadní životní zkušenost nebo zážitek, při které jednotliví umělci představili svoje sochy na nejrůznějších místech republiky.

Město Velké Meziříčí na toto dílo přispělo umělci pětitisícovou dotací.



Několik fotografií zachycujících vernišáž F. Dvořáka:

img_2076.jpgimg_2091.jpgimg_2095.jpgimg_2099.jpg























Veronika Poulová

Tisková mluvčí
Tel.: +420 774 107 208

Nahoru