Nové protipovodňové ohrazení ochrání město před stoletou vodou

 
Tisková zpráva 

Nové protipovodňové ohrazení ochrání Velké Meziříčí před stoletou vodou

Velké Meziříčí – Obyvatelé Velkého Meziříčí se nebudou muset bát stoleté vody, která by ohrozila jejich majetek. Přípravy protipovodňových opatření celého města se totiž chýlí ke konci. Podle starosty Františka Bradáče (KDU-ČSL) by se mohlo příští rok začít se stavbou ohrazení.

 
           
„Město Velké Meziříčí leží na soutoku dvou řek – Balinky a Oslavy. Každý rok při jarním tání hrozí, že se voda vyleje z břehů a způsobí velké škody. První projekt protipovodňových opatření byl vytvořený už před deseti lety, ale odborníci tehdy zjistili, že navržené řešení by nebylo funkční. Nechali jsme tedy zpracovat nový projekt, který už je odsouhlasený všemi příslušnými institucemi a je na něj také již vydáno územní rozhodnutí. Další fázi přípravy na realizaci teď zajišťuje Povodí Moravy včetně projektu pro stavební povolení. Dokončení této fáze předpokládáme na začátku roku 2010, následovat potom bude výběr zhotovitele, “vysvětluje proces příprav starosta František Bradáč (KDU-ČSL).
 
            Realizaci ohrazení, které mají zabránit vylití řek z koryta, bude financovat ministerstvo zemědělství. Odhady na celkovou sumu se pohybují kolem sto padesáti milionů korun. Postavenou stavbu pak převezme město do svého vlastnictví a bude se o ni starat. „Věřím, že příští rok nedojde k finančním škrtům na stavby tohoto druhu a Velké Meziříčí se dočká ochrany před stoletou vodou,“ doplnil starosta Bradáč. Poslední opravdu velká povodeň postihla Velké Meziříčí v roce 1985. Téměř každý rok se však místní potýkají s menšími povodněmi a zvednutou hladinou řek.
                                                                                           Eva Fruhwirtová   
Nahoru