Mnohé kamiony v koloně policie kontrolovala. Zákaz neporušily

kolona zakaz tranzituKolona aut před několika dny ucpala Velké Meziříčí.

Mezi nimi byly i spousty kamionů, a to i přes platící zákaz tranzitu. Mnohých se totiž netýká.

Průjezd Velkým Meziříčí byl minulý týden jen pro trpělivé. Auta s brněnskými a pražskými značkami, mezi nimi kamiony. Řidiči sjížděli z dálnice kvůli svedení dopravy do jednoho pruhu na D1 v těsné blízkosti Velkého Meziříčí. Přitom od začátku září platí ve městě zákaz tranzitu. „Kde byla policie, aby řidiče kamionů pokutovala?" ptali se lidé. Ale policie tou dobou ve Velkém Meziříčí byla a kamiony kontrolovala.

„O uzavírce jsme věděli a naši hlídku jsme ve Velkém Meziříčí měli v době cca od 14 do 16 hodin odpoledne," potvrdil vedoucí dopravního inspektorátu PČR ve Žďáře Zdeněk Kubík a dodal: „Za dvě hodiny jsme zkontrolovali desítky kamionů a všechny tou dobou jely přes Velké Meziříčí oprávněně, ani jeden z nich zákaz tranzitu neporušil." Kamiony, které mají cíl cesty ve městě nebo přes ně přejíždějí ze sousedních okresů, totiž nejsou tranzit. Navíc v případě mimořádné situace, například kvůli dopravní nehodě, může policie nařídit sjíždět kamionům z dálnice i do zákazu.

Samozřejmě, že zákazová značka není zeď a do města občas vjedou i kamiony, které k tomu oprávnění nemají. „Od prvního září, kdy začal ve Velkém Meziříčí platit zákaz tranzitu, tam provádíme kontroly téměř denně – v různou dobu. Za tu dobu už jsme udělili pokut několik," říká k tomu policejní tisková mluvčí Dana Čírtková a podotýká: „Ovšem policisté nemohou stát u každé zákazové značky trvale, neboť musejí střídat i jiné služby."

Kvůli modernizaci D1 komplikace v Meziříčí potrvají


Obyvatelé Velkého Meziříčí už mají dopravních komplikací dost. Mají za sebou spousty uzavírek přímo ve městě kvůli postupné opravě hlavního tahu, stavbě okružních křižovatek u fotbalového stadionu či u D. Radslavic a dalším.

„Lidé se bohužel budou muset obrnit trpělivostí, neboť dopravních problémů se zatím nezbavíme. Předpokládám, že v souvislosti s modernizací D1 u Velkého Meziříčí letos a v příštím roce nastanou situace, kdy k nám auta včetně kamionů budou sjíždět i nadále," obává se starosta Radovan Necid.

Modernizace úseku D1 mezi Velkým Meziříčím a Měřínem (km 134–141) odstartovala v září. Za normálních okolností by měla být doprava vedena vždy dvěma pruhy na Prahu a dvěma na Brno. Mohou ale nastat mimořádné situace, které plynulost dopravy zkomplikují. Například od 6. 9. do 28. 9. je hlášeno Ředitelstvím silnic a dálnic dopravní omezení v místě z důvodu výstavby přejezdů středního dělicího pásu.

V příštím roce pak má modernizace D1 pokračovat i v úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou.

Text a foto: Martina Strnadová, Velkomeziříčsko

(odbor medializace a komunikace)

Nahoru